Te kolorowe szaszłyki z kurczaka zaczynają każdego grilla. Są gotowe błyskawicznie

Te kolorowe szaszłyki z kurczaka zaczynają każdego grilla. Są gotowe błyskawicznie

Dodano: 
Szaszłyki z kurczaka
Szaszłyki z kurczaka Źródło: Shutterstock / artem evdokimov
Szaszłyki z kurczaka to najlepszy wybór na pierwsze danie z grilla. Robią się szybko i nie zapychają żołądka w oczekiwaniu na mięsa, które potrzebują więcej czasu na ruszcie.

Imprezy przy grillu potrafią trwać godzinami, szczególnie jeśli to wolne weekendy czy dni takie, jak majówka. Kiedy wszyscy siadają przy ruszcie, to zwykle są głodni i chcą jak najszybciej coś zjeść. I tu idealnym patentem są proste szaszłyki z kurczaka. Wystarczy 15 minut na grillu i można je zajadać. Są doskonałe na początek imprezy, bo świetnie zaspokoją pierwszy głód, a nie obciążą żołądka.

Jak zrobić szaszłyki z kurczaka?

Nasza propozycja to proste szaszłyki drobiowe z kolorowymi warzywami, czyli czerwoną i zieloną papryką (można dodać też żółtą) oraz czerwoną cebulą. Ważne jest, aby mięso wcześniej (wystarczy godzina) zamarynować w oliwie i przyprawach, dzięki temu będzie miało więcej smaku.

Do zrobienia tych szaszłyków wystarczą zwykłe patyczki. Można też nadziewać mięso i warzywa na gałązki rozmarynu: to doda jeszcze więcej smaku szaszłykom. W takiej formie wyglądają bardzo efektownie.

Do przygotowania szaszłyków można wykorzystać filety z piersi z kurczaka (taką opcję podajemy w przepisie), ale bardzo dobrym wyborem będą też filety z udek, które mają więcej tłuszczu, przez co gotowe szaszłyki będą bardziej soczyste.

Przepis: Kolorowe szaszłyki z kurczaka

Pomysł na mięso z grilla.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 2 filety z  piersi kurczaka
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • sól
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsa i warzywFilety z kurczaka pokrój na kawałki. Zrób marynatę: wymieszaj oliwę z pieprzem, solą i papryką. W misce wymieszaj mięso z marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Papryki i cebulę pokrój na kawałki.
  2. Robienie szałykówNadziewaj na patyczki mięso oraz warzywa. Resztą marynaty skrop całe szaszłyki. Grilluj, aż mięso będzie dobre ( po ok. 6-8 minut z każdej strony)

Gotowe szaszłyki podawaj z zimnymi sosami. Do drobiu idealnie sprawdzą się lekkie sosy na bazie jogurtu: np. czosnkowy albo koperkowy.

Co można dodać do szaszłyków z kurczaka?

Kolorowe papryki i cebula to nie są jedyne dodatki, które można nadziewać na patyczki razem z kawałkami kurczaka. Oryginalnym i kolorowym dodatkiem mogą być np. rzodkiewki, ale też ostre papryczki lub kawałki selera naciowego. Do takich szaszłyków nadaje się też cukinia czy bakłażan. Tego ostatniego dobrze jest wcześniej posolić i odsączyć z soku, który puści. Na szaszłyki, dla aromatu, można również nadziewać kawałki czosnku.

Czytaj też:
Ta sałatka ziemniaczana to mistrzostwo. Podaję ją do mięs pieczonych i z grilla
Czytaj też:
Ta mięsno-warzywa przekąska otwiera u mnie sezon grillowy. Przygotujesz ją w 10 minut z 2 składników