Imprezy przy grillu potrafią trwać godzinami, szczególnie jeśli to wolne weekendy czy dni takie, jak majówka. Kiedy wszyscy siadają przy ruszcie, to zwykle są głodni i chcą jak najszybciej coś zjeść. I tu idealnym patentem są proste szaszłyki z kurczaka. Wystarczy 15 minut na grillu i można je zajadać. Są doskonałe na początek imprezy, bo świetnie zaspokoją pierwszy głód, a nie obciążą żołądka.
Jak zrobić szaszłyki z kurczaka?
Nasza propozycja to proste szaszłyki drobiowe z kolorowymi warzywami, czyli czerwoną i zieloną papryką (można dodać też żółtą) oraz czerwoną cebulą. Ważne jest, aby mięso wcześniej (wystarczy godzina) zamarynować w oliwie i przyprawach, dzięki temu będzie miało więcej smaku.
Do zrobienia tych szaszłyków wystarczą zwykłe patyczki. Można też nadziewać mięso i warzywa na gałązki rozmarynu: to doda jeszcze więcej smaku szaszłykom. W takiej formie wyglądają bardzo efektownie.
Do przygotowania szaszłyków można wykorzystać filety z piersi z kurczaka (taką opcję podajemy w przepisie), ale bardzo dobrym wyborem będą też filety z udek, które mają więcej tłuszczu, przez co gotowe szaszłyki będą bardziej soczyste.
Przepis: Kolorowe szaszłyki z kurczaka
Pomysł na mięso z grilla.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
- sól
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsa i warzywFilety z kurczaka pokrój na kawałki. Zrób marynatę: wymieszaj oliwę z pieprzem, solą i papryką. W misce wymieszaj mięso z marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Papryki i cebulę pokrój na kawałki.
- Robienie szałykówNadziewaj na patyczki mięso oraz warzywa. Resztą marynaty skrop całe szaszłyki. Grilluj, aż mięso będzie dobre ( po ok. 6-8 minut z każdej strony)
Gotowe szaszłyki podawaj z zimnymi sosami. Do drobiu idealnie sprawdzą się lekkie sosy na bazie jogurtu: np. czosnkowy albo koperkowy.
Co można dodać do szaszłyków z kurczaka?
Kolorowe papryki i cebula to nie są jedyne dodatki, które można nadziewać na patyczki razem z kawałkami kurczaka. Oryginalnym i kolorowym dodatkiem mogą być np. rzodkiewki, ale też ostre papryczki lub kawałki selera naciowego. Do takich szaszłyków nadaje się też cukinia czy bakłażan. Tego ostatniego dobrze jest wcześniej posolić i odsączyć z soku, który puści. Na szaszłyki, dla aromatu, można również nadziewać kawałki czosnku.
Czytaj też:
Ta sałatka ziemniaczana to mistrzostwo. Podaję ją do mięs pieczonych i z grillaCzytaj też:
Ta mięsno-warzywa przekąska otwiera u mnie sezon grillowy. Przygotujesz ją w 10 minut z 2 składników