Ta chrupiąca przekąska to pyszny pomysł na Wielkanoc. Znika ze stołu w kilka chwil

Ta chrupiąca przekąska to pyszny pomysł na Wielkanoc. Znika ze stołu w kilka chwil

Dodano: 
Rzodkiewki faszerowane
Rzodkiewki faszerowane Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Jeśli szukasz niebanalnej przekąski na Wielkanoc, przychodzimy z rewelacyjnym pomysłem: to faszerowana rzodkiewka. Pomysł jest prosty, a efekt genialny.

Wielkanocny stół nie musi składać się tylko z ciężkostrawnych potraw. Obok kiełbas, mięs i żurku, mogą się na nim pojawić lekkie, kolorowe, wiosenne przekąski, które smakują każdemu, a jednocześnie nie powodują, że po odejściu od stołu czujemy się ociężali. Nasza propozycja to efektowne rzodkiewki faszerowane. Wyglądają pięknie i są idealną przegryzką na raz. Od razu polecamy: koniecznie zróbcie więcej, bo te urocze rzodkieweczki znikają ze stołu błyskawicznie!

Jak zrobić rzodkiewki faszerowane?

Aby zrobić taką przekąskę, najlepiej wybrać większe rzodkiewki. Połówki rzodkiewek (ale można też wykorzystać całe, a jedynie ściąć górę) należy lekko wydrążyć. Nie trzeba tego robić dokładnie: rzodkiewki można wydrążyć nożykiem lub małą łyżeczką. Dobrze jest też ściąć końce rzodkiewek tak, aby łatwo je było ustawić na talerzu.

Farsz to prosta pasta jajeczna z dodatkiem chrzanu, majonezu i koperku. Jest lekka, wyrazista i smakiem idealnie wpasowuje się w wielkanocne klimaty. Rzodkiewki możesz te nadziewać innymi farszami, np. zrobionymi na bazie kremowych serków (np. mascarpone), z dodatkiem pieczarek, pokrojonych drobno wędlin czy ryb. Pięknie będą wyglądały także różowe farsze z dodatkiem buraków (starte lub posiekane drobno gotowane buraczki możesz dodać do farszu z przepisu).

Rada: resztki z drążenia rzodkiewek możesz zjeść, dodać do surówki, ale też drobniutko posiekać i dorzucić do jajecznego farszu.

Przepis: Rzodkiewki faszerowane

Pomysł na wiosenną przekąskę.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
16 w każdej porcji

Składniki

  • 10 dużych rzodkiewek
  • 2 gotowane jajka
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówRzodkiewki przekrój na połówki i każdą lekko wydrąż. Jajka zetrzyj na tarce, dodaj majonez, chrzan, koperek, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
  2. Faszerowanie rzodkiewekRzodkiewki napełniaj farszem i układaj na półmisku.

Jak podawać rzodkiewki faszerowane?

Rzodkiewki faszerowane możesz ułożyć na półmisku lub talerzu na liściach rukoli albo sałaty. Takie rzodkiewki świetnie się sprawdzą także jako urozmaicenie świątecznych półmisków z wędlinami. Faszerowane rzodkieweczki można dodatkowo udekorować czymś zielonym: natką pietruszki, kawałkami koperku lub rzeżuchą.

Czytaj też:
Jajka z tym serem to totalne zaskoczenie. Na Wielkanoc zawsze znikają pierwsze
Czytaj też:
Ta wiosenna surówka to obiadowy hit. Bazą są soczyste nowalijki