Uwielbiam wiosenne surówki, bo w końcu można do nich dodawać warzywa młode, czyli nowalijki. Takie surówki są pełne aromatu, wiosennej soczystości, co nie tylko czuć w smaku, ale widać po kolorach. Surówka z tego przepisu to pyszny dodatek do obiadu zrobiony na bazie młodej kapusty rzodkiewek, szczypioru i koperku.
Jak zrobić wiosenną surówkę do obiadu?
Przepis na surówkę jest wręcz banalny: wystarczy pokroić wszystkie warzywa i zieleninę, a następnie doprawić oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jak składnik opcjonalny podajemy słodkie i chrupiące mikro liście groszku – jeśli tylko uda ci się je zdobyć, warto je dokładać do wiosennych surówek nie tylko jako ozdobę. Są niezwykle smaczne i pełne zdrowych składników. Można też w to miejsce wykorzystać dowolne kiełki lub inne mikro liście. Świetnie będzie tu pasowała kojarzona z Wielkanocą wyrazista i zdrowa rzeżucha.
Rada: do surówki możesz dodać także inne młode warzywa oraz zioła, np. natkę pietruszki albo młodą marchewkę (tę koniecznie zatrzyj na tarce lub na mandolinie).
Jeśli wolisz surówki z białymi sosami, możesz dodać do warzyw gęsty jogurt doprawiony solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Przepis: Wiosenna surówka
Pyszna surówka z młodych warzyw.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 1 młoda kapusta
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
opcjonalnie:
- mikroliście lub kiełki groszku
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywKapustę poszatkuj, koperek i szczypior posiekaj, rzodkiewkę pokrój.
- Doprawianie surówkiDo warzyw dodaj oliwę, sol z cytryny, sól, pieprz i wymieszaj wszystko. Możesz udekorować surówkę pędami groszku.
Do czego podawać wiosenną surówkę?
Wiosenna surówka to doskonały dodatek do obiadów z młodymi ziemniaczkami i lekkimi mięsami, ale nie tylko. Podaj ją do jajka sadzonego i ziemniaków albo do kaszy gryczanej z grzybowym sosem. Surówka sprawdzi się też jako lekki dodatek do dań z frytkami, makaronami czy ryżem. Pasuje też do wytrawnych pierogów albo krokietów z nadzieniem mięsnym czy grzybowym.
Czytaj też:
Mięso mielone to w tych kotletach tylko dodatek. Wychodzą soczyste, pożywne i pełne smakuCzytaj też:
Tanie mięso zapiekam z jednym składnikiem. To danie to prawdziwa petarda