Ta wiosenna surówka to obiadowy hit. Bazą są soczyste nowalijki

Ta wiosenna surówka to obiadowy hit. Bazą są soczyste nowalijki

Dodano: 
Surówka wiosenna
Surówka wiosenna Źródło: Shutterstock / Iryna Pohrebna
Ta surówka do obiadu to cztery pyszne, wiosenne warzywa, które o tej porze roku smakują najlepiej. Przepis jest szybki i prosty.

Uwielbiam wiosenne surówki, bo w końcu można do nich dodawać warzywa młode, czyli nowalijki. Takie surówki są pełne aromatu, wiosennej soczystości, co nie tylko czuć w smaku, ale widać po kolorach. Surówka z tego przepisu to pyszny dodatek do obiadu zrobiony na bazie młodej kapusty rzodkiewek, szczypioru i koperku.

Jak zrobić wiosenną surówkę do obiadu?

Przepis na surówkę jest wręcz banalny: wystarczy pokroić wszystkie warzywa i zieleninę, a następnie doprawić oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jak składnik opcjonalny podajemy słodkie i chrupiące mikro liście groszku – jeśli tylko uda ci się je zdobyć, warto je dokładać do wiosennych surówek nie tylko jako ozdobę. Są niezwykle smaczne i pełne zdrowych składników. Można też w to miejsce wykorzystać dowolne kiełki lub inne mikro liście. Świetnie będzie tu pasowała kojarzona z Wielkanocą wyrazista i zdrowa rzeżucha.

Rada: do surówki możesz dodać także inne młode warzywa oraz zioła, np. natkę pietruszki albo młodą marchewkę (tę koniecznie zatrzyj na tarce lub na mandolinie).

Jeśli wolisz surówki z białymi sosami, możesz dodać do warzyw gęsty jogurt doprawiony solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

Przepis: Wiosenna surówka

Pyszna surówka z młodych warzyw.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 1 młoda kapusta
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

opcjonalnie:

  • mikroliście lub kiełki groszku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywKapustę poszatkuj, koperek i szczypior posiekaj, rzodkiewkę pokrój.
  2. Doprawianie surówkiDo warzyw dodaj oliwę, sol z cytryny, sól, pieprz i wymieszaj wszystko. Możesz udekorować surówkę pędami groszku.

Do czego podawać wiosenną surówkę?

Wiosenna surówka to doskonały dodatek do obiadów z młodymi ziemniaczkami i lekkimi mięsami, ale nie tylko. Podaj ją do jajka sadzonego i ziemniaków albo do kaszy gryczanej z grzybowym sosem. Surówka sprawdzi się też jako lekki dodatek do dań z frytkami, makaronami czy ryżem. Pasuje też do wytrawnych pierogów albo krokietów z nadzieniem mięsnym czy grzybowym.

Czytaj też:
Mięso mielone to w tych kotletach tylko dodatek. Wychodzą soczyste, pożywne i pełne smaku
Czytaj też:
Tanie mięso zapiekam z jednym składnikiem. To danie to prawdziwa petarda