Babki to typowe wypieki wielkanocne. Można je upiec w keksówce, jednak te wypiekane w formach z kominkiem od razu wyglądają świątecznie. Zwykle w takiej formie piekłam babkę piaskową lub cytrynową. Od kilku lat jednak robię babkę dwukolorową, która wygląda przepięknie i doskonale smakuje. Robi się ją szybko i prosto i dekoruje polewą czekoladową. Jest prawdziwą ozdobą stołu.
Dwa sposoby na dwukolorową babkę
Babkę dwukolorową robi się zwykle tak, że do połowy ciasta dodaje się kakao, a druga pozostaje jasna. Można to zrobić na dwa sposoby. W pierwszym płynne składniki miesza się z mąką i proszkiem do pieczenia, dzieli na połowę i jedną część miesza się z kakao. Dzięki temu masa z kakao jest nie tylko ciemniejsza, ale też bardziej gęsta, dzięki czemu zapada się w jasnym cieście, tworząc ciekawy wzór.
Drugi sposób przewiduje wymieszanie mąki z proszkiem do pieczenia i podzielenie jej na połowę. Do jednej dodaje się kakao, do drugiej tyle samo mąki. Obie sypkie masy warto przesiać, by napowietrzyć składniki i dobrze je ze sobą połączyć. Po ubiciu jaj z cukrem i połączeniu z olejem, połowę puszystej masy dodaje się do miski z jasnymi składnikami, a drugą do tej, która zawiera kakao. Ponieważ oba ciasta mają podobną gęstość, po upieczeniu w babce powstaje bardziej przewidywalny wzór.
Jak zrobić puszystą babkę dwukolorową?
Puszystą babkę dwukolorową przygotowuję ok. 20 minut. Tyle czasu zajmuje ubicie jajek i cukru na puszystą masę, połączenie jej z sypkimi składnikami i nałożenie do formy obu ciast. Potem pozostaje tylko poczekać, aż ciasto się upiecze, co trwa zwykle 45 minut.
Przepis: Babka dwukolorowa z polewą
Świąteczna babka dwukolorowa z polewą czekoladową
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao
- polewa czekoladowa
- masło i tarta bułka do formy
Sposób przygotowania
- Miksowanie składnikówJajka wybij do miski, zmiksuj. Dodaj cukier, miksuj na dużych obrotach, aż powstanie puszysta masa. Zmniejsz obroty i cienkim strumieniem wlewaj do masy olej.
- Łączenie składnikówMąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj do puszystej masy i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na pół, jedną wymieszaj z przesianym kakao.
- Nakładanie ciastaFormę z kominkiem natłuść masłem i wysp tartą bułką. Przelej do niej połowę ciemnego ciasta, potem ciasto jasne i znów ciemne.
- Pieczenie i dekorowanie ciastaBabkę piecz ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po przestudzeniu wyjmij ją z formy, wystudź na kratce, posmaruj polewą.
Przepis na polewę czekoladową do babki
Upieczoną i wystudzoną babkę dwukolorową warto posmarować polewą czekoladową. Może to być gotowy produkt, który wystarczy tylko podgrzać. Szybko można też jednak przygotować domową polewę. Wystarczy umieścić w rondelku 50 g masła, 4-5 łyżek cukru, 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Całość podgrzewa się na niedużym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. W czasie podgrzewania masę należy mieszać, by składniki nie przypaliły się i dobrze się ze sobą połączyły.
Czytaj też:
Te żółte ciasteczka są idealne na Wielkanoc. Mocno cytrynowe i miękkie w środkuCzytaj też:
Ten sernik bez pieczenia obowiązkowo podam na Wielkanoc. Inne ciasta będą mogły się schować