To ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Odkryj wielkanocny hit z rodzinnego przepisu

To ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Odkryj wielkanocny hit z rodzinnego przepisu

Dodano: 
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe Źródło: Shutterstock / Agnes Kantaruk
Ten przepis to smak mojego dzieciństwa i absolutny must-have na wielkanocnym stole. Lekkie, puszyste, pełne aromatu ciasto drożdżowe, które wychodzi zawsze i znika w mgnieniu oka. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

Zapach domowego ciasta drożdżowego unoszący się z piekarnika to dla mnie znak, że Wielkanoc naprawdę nadchodzi. Od lat nie wyobrażam sobie świąt bez tej puszystej drożdżówki, pełnej żurawiny, rodzynek i skórki pomarańczowej. To przepis, który krąży w mojej rodzinie od pokoleń. Wystarczy raz spróbować, by zrozumieć, dlaczego nie ma sobie równych. Moja babcia przygotowywała na Wielkanoc kilka blach tej drożdżówki. W dzieciństwie obłędnie smakowała z mlekiem i kakao.

Jak upiec idealne ciasto drożdżowe na Wielkanoc?

Idealne ciasto drożdżowe jest lekkie, puszyste i rozpływa się w ustach. Drożdżówka z poniższego przepisu zawsze wychodzi idealna – pięknie wyrasta i prawie nie opada. Możesz upiec ją w tortownicy z wysokim rantem (średnica 20-22 cm), formie do babki oraz keksówce i modyfikować wedle uznania, dodając kruszonkę, a także świeże owoce.

Ciasto robię z drożdżami świeżymi, z których przygotowuję rozczyn. Puszystą masę dodaję do reszty składników i wyrabiam ciasto, które odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość – najczęściej zajmuje to 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto odpowietrzam, krótką chwilę ugniatając je dłońmi. Po odpowietrzeniu traci nieco objętości, ale nie musisz się martwić, bo w piekarniku ponownie urośnie.

Do ciasta dodaję suszoną żurawinę, smażoną skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Suszone owoce zalewam ciepłym mlekiem, namaczam pod przykryciem, a następnie razem z płynem dodaję do ciasta.

Pamiętaj, że składniki ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową – jajka i drożdże trzeba wyjąć z lodówki na 2-3 godziny przed pieczeniem, żeby zdążyły się ogrzać. Sprawdź datę ważności świeżych drożdży – im krótsza, tym większe ryzyko, że nie będą odpowiednio pracowały.

Wskazówka: rozczyn i gotowe ciasto możesz wstawić do letniego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami, co ułatwi wyrastanie. Pamiętaj jednak, żeby kontrolować temperaturę – drożdże najlepiej pracują w temperaturze 25-30 stopni Celsjusza.

Przepis: Ciasto drożdżowe na Wielkanoc

Pyszne i obłędnie puszyste.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
358 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 65 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rozczynuDrożdże pokrusz i umieść w misce, a następnie utrzyj z 3 łyżeczkami cukru. Poczekaj, aż staną się półpłynne, dodaj pół szklanki letniego mleka i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj składniki, przykryj miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut – rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
  2. Przygotowanie pozostałych składnikówMąkę pszenną przesiej do miski. Resztę mleka mocniej podgrzej i zalej nim suszone owoce. Przykryj naczynie i odstaw na czas wyrastania rozczynu. Masło roztop i odstaw do ostygnięcia.
  3. Łączenie składników ciastaDo miski z mąką dodaj suszone owoce z mlekiem, skórkę pomarańczową, roztopione masło, żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy i rozczyn. Wymieszaj składniki, a następnie wyrób ciasto. Gotowe ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  4. WykonanieCiasto odpowietrz i przełóż do wysmarowanej masłem formy. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na czas nagrzewania się piekarnika.
  5. PieczeniePiecz ciasto drożdżowe w temperaturze 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 1 godzinę – powinno wyrosnąć i przyrumienić się z wierzchu. Wyłącz grzanie i zostaw tortownicę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 30 minut, a następnie wyjmij ciasto i wystudź na kratce.

Gotowe ciasto możesz podawać bez dodatków oraz udekorować np. tradycyjnym lub cytrynowym/pomarańczowym lukrem.

Czytaj też:
To ciasto robi furorę co roku na Wielkanoc. Zrób puszystą babkę cytrynową bez grama proszku do pieczenia
Czytaj też:
Ten sernik z przepisu mojej teściowej znika w mig. Sekret tkwi w płynie do rodzynek