Napiszę to na samym początku: jeśli jednak nie lubisz sernika z rodzynkami, to i tak warto zapisać ten przepis. To sprawdzona receptura na pyszny sernik z sera z wiaderka pieczony bez spodu. Dla mnie wersja z rodzynkami jest jednak najlepsza i taką lubię najbardziej.
Jak zrobić sernik z rodzynkami?
To jeden z moich ulubionych przepisów na sernik. Choć wymaga ubijania jaj, poradzi z nim sobie każdy, a efekt to idealnie kremowe pyszne ciasto. To sernik bez spodu, ale jeśli wolisz spód pod masą serową, możesz śmiało wykorzystać tu dowolny pomysł na spód sernika (np. z ciasta kruchego lub herbatników).
Moja teściowa zawsze moczyła rodzynki. Najczęściej w mocnej herbacie, ale może to być także herbata z dodatkiem alkoholu, który doda ciastu dodatkowego aromatu. Świetnie sprawdzi się przede wszystkim rum, ale może to być też brandy lub likier pomarańczowy.
Rada: aby sernik nie pękał, możesz na dół piekarnika włożyć blachę z gorącą wodą. To prosty patent na idealny wierzch serników. Ważne jest również, co podaję w przepisie, aby cierpliwie ostudzić ciasto jedynie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dzięki temu sernik nie opada gwałtownie i jest równy (wyjęty zaraz po upieczeniu, opadnie).
Przepis: Sernik z rodzynkami
Pyszny sernik z sera z wiaderka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 539 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 7 jajek
- 250 g cukru
- 100 g masła
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka wody
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaRodzynki zalej mocną herbatą i odstaw na 15-20 minut. Oddziel białka od żółtek. Miękkie masło ucieraj (możesz to zrobić robotem) z cukrem. Dodawaj kolejno żółtka i utrzyj wszystko na puszystą, jasną masę. Dodaj ser z wiaderka i zmiksuj wszystko delikatnie na gładką masę. Na koniec dodaj budynie. Białka ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową. Rodzynki odsącz i osusz, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj do ciasta.
- Pieczenie ciastaRozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 55-60 minut. Ostudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch gotowego ciasta można posmarować miodem rozmieszanym z wodą.
Jak podawać sernik z rodzynkami?
Sernik posmarowany słodkim miodem z wodą nie potrzebuje żadnych dodatków. Ale zamiast miodu, można go oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową albo lukrem. Można go serwować także z sosami z owoców (także na gorąco) oraz z lodami (wówczas warto podgrzać samo ciasto w mikrofali i podać sernik gorący). Sernik z rodzynkami doskonale sprawdza się jako deser do kawy, ciasto na weekend i ciasto na Wielkanoc i Boże Narodzenie.
Czytaj też:
Ten makowiec zachwyca smakiem i delikatnym ciastem. To tradycyjny wypiek z PodlasiaCzytaj też:
Lepsza niż napoleonka? Ten chrupiący deser zachwyci każdego przy weekendowej kawie