Sałatki makaronowe to dobry pomysł na lekki, ale zarazem sycący posiłek na zimno. Można je przyrządzić na wiele sposobów i eksperymentować z dodatkami. Nasza propozycja to sałatka z tuńczykiem i jajkami.
Jak zrobić sałatkę makaronową z tuńczykiem?
Jeśli masz ugotowany makaron i jajka, to zrobienie sałatki zajmie ci dosłownie 10 minut. Można tu wykorzystać np. makaron, który został z obiadu. Jeśli nie, to również zrobienie sałatki będzie szybkie, bo przecież gotowanie makaronu i jajek to prosta sprawa, ważne tylko, aby je wystudzić przed dodaniem do sałatki. Może to być makaron o dowolnym kształcie, idealnie sprawdzą się świderki, rurki, kokardki, kolanka czy średnie muszelki.
Nasza propozycja to tuńczyk w sosie własnym, jeśli jednak masz w domu akurat tylko tuńczyka w oliwie czy oleju, też może taki być. Tłuszcz z zalewy, szczególnie jeśli to oliwa z oliwek, można wykorzystać wtedy do dressingu, co dodatkowo podbije rybny smak sałatki.
Przepis: Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Pyszna sałatka, idealna na kolację.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 479 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki ugotowanego makaronu
- 1 mała sałata rzymska
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
na dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka cytryny
- 1 łyżka posiekanego drobno koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówSałatę porwij, cebulę pokrój, tuńczyka odsącz z zalewy, jajka pokrój na ćwiartki. Wszystkie składniki na dressing wymieszaj.
- Robienie sałatkiUłóż wszystkie składniki na sałatce na półmisku lub przełóż do miski. Polej dressingiem.
Inne pomysły na sałatkę makaronową z tuńczykiem
Przepisy na tego typu sałatki mają to do siebie, że możesz je traktować jako inspirację, a niekoniecznie trzymać się sztywno receptury. Skład sałatki i samego dressingu możesz modyfikować według własnych upodobań, ale też w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. Co można zmienić w przepisie. Oto kilka podpowiedzi:
- do dressingu dodaj posiekaną drobno papryczkę chili, dzięki temu sałatka zyska pikantny, wyrazisty smak,
- do sałatki dodaj inne warzywa, np. seler naciowy, kolorową paprykę, liście rukoli lub szpinaku baby,
- zamiast jajek dodaj do sałatki kulki sera mozzarella albo pokruszony ser feta,
- do sałatki z przepisu dorzuć na koniec prażone płatki migdałów lub nasiona słonecznika.
To oczywiście tylko kilka inspiracji, możesz zmieniać skład swojej sałatki tak, jak podpowiada ci smak.
Czytaj też:
Z puszki fasoli i kilku soczystych warzyw robię kolorową sałatkę. Jest idealna na kolację i do pracyCzytaj też:
Dwa proste dodatki doskonale balansują smak śledzia. Trudno o lepszą i zdrowszą przekąskę