Zostały ci ugotowane ziemniaki? Zrób z nich chrupiące placki z obłędnym farszem pieczarkowym

Zostały ci ugotowane ziemniaki? Zrób z nich chrupiące placki z obłędnym farszem pieczarkowym

Dodano: 
Placki ziemniaczane z pieczarkami
Placki ziemniaczane z pieczarkami Źródło: Shutterstock / Food Via Lenses
Ugotowane ziemniaki można w mig zamienić w wiele pysznych dań, a jednym z nich są placki ziemniaczane z pieczarkami. Zapraszam po przepis na to pyszne i proste danie.

Placki z gotowanych ziemniaków, zwane też kotletami ziemniaczanymi, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Moja mama i babcia często gotowały więcej ziemniaków, żeby na drugi dzień przerobić je na placki – bez nadzienia oraz z różnymi farszami, a także kopytka, kluski śląskie lub słodkie knedle z owocami.

Jak zrobić placki ziemniaczane z pieczarkami?

Bazę ciasta ziemniaczanego stanowią ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi (typ kulinarny C lub B np. odmiany Gustaw, Tajfun, Gracja, Ibis i Irga). Do ciasta ziemniaczanego dodaję mąkę pszenną i jajka. Placki faszeruję pokrojonymi w kostkę i podsmażonymi razem z cebulą i czosnkiem pieczarkami. Aby farsz wyszedł idealny, pamiętaj, by podczas smażenia pieczarki były rozłożone na patelni w jednej warstwie i nie mieszaj ich zbyt często – dzięki temu zyskają chrupiącą skórkę. Pamiętaj, by doprawić je dopiero pod koniec smażenia, wtedy nie puszczą zbyt dużo wody. Do farszu możesz dodać zioła i przyprawy, które nadadzą grzybom bardziej wyrazisty smak, np. oregano, tymianek i słodką lub ostrą paprykę.

Wskazówka: gotowe placki ziemniaczane z pieczarkami możesz dodatkowo obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej lub samej bułce tartej.

Przepis: Placki ziemniaczane faszerowane pieczarkami

Pyszna odmiana od tradycyjnych placków ziemniaczanych.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
385 w każdej porcji

Składniki

Na placki ziemniaczane:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz

Na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 4 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówUgotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub ugnieć tłuczkiem. Jajko wbij do miseczki i roztrzep. Pieczarki, cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
  2. Smażenie farszuNa rozgrzane masło klarowane wrzuć pokrojone pieczarki. Przemieszaj grzyby, gdy lekko się przyrumienią – częste mieszanie pieczarek podczas smażenia sprawia, że puszczają wodę i zaczynają się gotować. Do podsmażonych pieczarek dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli i zmięknie. Gotowy farsz dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Przygotowanie ciasta ziemniaczanegoDo przeciśniętych przez praskę, zimnych ziemniaków dodaj roztrzepane jajko i mąkę. Wyrób jednolite ciasto. Wskazówka: do ciasta ziemniaczanego możesz również dodać starty na tarce ser żółty, podsmażoną cebulkę oraz świeże i suszone zioła.
  4. Formowanie i nadziewanie placków ziemniaczanychZ ciasta ziemniaczanego uformuj kulę i podziel ją na 4 części. Z każdej części ciasta uformuj wałek. Wałek pokrój na podobnej wielkości porcje, a następnie uformuj z każdej porcji kulkę. Kulkę ciasta ziemniaczanego rozpłaszcz na gruby placek. Na środku ciasta ułóż porcję farszu, zlep brzegi i uformuj placek.
  5. SmażenieNa dużej patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Smaż placki na średnim ogniu, przewracając na drugą stronę, gdy spód się przyrumieni.

Gotowe placki możesz odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak i z czym podawać placki ziemniaczane z pieczarkami?

Placki ziemniaczane z pieczarkami podaję na ciepło z różnymi dodatkami np. kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, sosem pieczarkowym oraz śmietanowym. Doskonale sprawdzają się jako samodzielny posiłek oraz dodatek do dań, m.in.:

  • drobiowego, wieprzowego i wołowego gulaszu,
  • gulaszu z serc drobiowych i żołądków drobiowych,
  • gulaszu z wątróbki,
  • pulpetów w sosie własnym,
  • eskalopków wieprzowych i drobiowych.

Inne wersje nadzienia do placków z gotowanych ziemniaków

Usmażone pieczarki to jedna z wielu smacznych propozycji farszu do placków z ugotowanych ziemniaków. Delikatne w smaku, kremowe ciasto ziemniaczane świetnie komponuje się również z innymi farszami. Przygotowuję placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków z farszem na bazie m.in.:

  • smażonych leśnych grzybów, cebuli i czosnku,
  • smażonych pieczarek i żółtego sera,
  • smażonych rydzów, czerwonej papryki i cebuli,
  • usmażonego z cebulą, czosnkiem, oregano i tymiankiem mięsa mielonego,
  • smażonego bakłażana/cukinii, pomidorów, pora, papryki i czosnku,
  • ugotowanej i usmażonej z cebulą kapusty kiszonej.

Czytaj też:
Te paluszki ziemniaczane są lepsze niż frytki. Prosty przepis pokochasz od pierwszego kęsa
Czytaj też:
Tak przygotowane ziemniaki można jeść same lub do obiadu. Kilka dodatków podkręca ich smak