Leniwe z tym serkiem wychodzą nadzwyczaj delikatne. Zakochasz się w ich smaku

Leniwe z tym serkiem wychodzą nadzwyczaj delikatne. Zakochasz się w ich smaku

Dodano: 
Kluski leniwe
Kluski leniwe Źródło: Shutterstock / Milanchikov Sergey
Leniwe chyba każdy pamięta z dzieciństwa. Ja chętnie do nich wracam, bo są pyszne i bardzo lubią je moje dzieci. Ostatnio dodaję do ciasta trochę innego serka, dzięki czemu stają się delikatniejsze. Ten przepis wart jest wypróbowania.

Kluski leniwe nazywane są też pierogami leniwymi, mimo, że kształtem wcale nie przypominają pierogów. Jednak właśnie na tym polega leniwość w ich przygotowaniu. Robi się je bowiem z tych samych składników, co pierogi z serem, jednak nie trzeba wałkować ciasta, wykrawać krążków, ani nadziewać czy lepić pierogów. Wystarczy po prostu wymieszać ze sobą składniki ciasta i farszu i w ten sposób otrzyma się potrawę, smakującą jak pierogi z serem.

Z jakiego twarogu robi się leniwe?

Na kluski leniwe zwykle przeznacza się klasyczny twaróg klinek lub krajankę. Twaróg powinien być tłusty lub półtłusty, bo wtedy potrawa ma lekką, kremową konsystencję. Twaróg należy przepuścić przez praskę, zemleć lub dokładnie rozgnieść widelcem. Można też sięgnąć po delikatniejsze serki o zwartej strukturze, np. ricottę.

Jak zrobić leniwe z ricottą?

Przygotowując ostatnio leniwe, połączyłam klasyczny twaróg i serek ricottę. Kluski wyszły o wiele delikatniejsze niż zwykle i wprost rozpływały się w ustach. Myślę, że będę wracać do tego przepisu.

Przepis: Leniwe z ricottą

Delikatne kluski leniwe z dodatkiem serka ricotta

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
365 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 200 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaTwaróg zblenduj z jajkami. Dodaj ricottę i cukier waniliowy, wymieszaj. Dodaj mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj.
  2. Formowanie klusekStolnicę oprósz mąką, przełóż na nią ciasto. Podziel je na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój na kluski.
  3. Gotowanie klusekW garnku zagotuj sporą ilość wody, posól ją, przykręć ogień. Do wody włóż kluski, zamieszaj i gotuj, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wskazówka: Przygotowując ciasto nie należy przesadzać z ilością dodanej mąki. Kluski mogą wyjść wtedy zbyt twarde.

Z czym podać kluski leniwe?

Kluski leniwe można podawać z różnymi, słodkimi dodatkami. W moim domu największym powodzeniem cieszą się kluski polane stopionym masłem i posypane cukrem. Masło można jednak zastąpić śmietaną lub śmietanką, a także dodać nieco cynamonu dla podkręcenia smaku. Dobrym wykończeniem będą też: jogurt naturalny i miód, a także zmiksowane owoce jagodowe.

Czytaj też:
Uwielbiam kluski w każdej wersji, ale te robię najczęściej. Są szybkie, pyszne i tylko z 3 składników
Czytaj też:
Do mąki dodaję jajka i aromatyczny składnik. Te kluski to najszybszy obiad, jaki robię