Do mąki dodaję jajka i aromatyczny składnik. Te kluski to najszybszy obiad, jaki robię

Do mąki dodaję jajka i aromatyczny składnik. Te kluski to najszybszy obiad, jaki robię

Dodano: 
Ciasto w misce
Ciasto w misce Źródło: Shutterstock / Mangostar
Co zrobić na szybki obiad? Można sięgnąć po makaron i podać go z prostym sosem. W moim domu wszyscy jednak wolą te proste kluski domowej roboty. Robię je błyskawicznie i momentalnie znikają z talerzy.

Czy jest ktoś, kto nie lubi klusek? Takich domowych, jędrnych, ale jednak miękkich? Ja i moja rodzina uwielbiamy chyba wszystkie. Ostatnio najczęściej przyrządzam proste kluski kładzione. Przygotowuję je w zasadzie z trzech składników, które zawsze mam w zapasach. W każdym momencie mogę więc przyrządzić to awaryjne danie. Choć można je podać np. do duszonych mięs, u mnie wszyscy uwielbiają je z samą okrasą.

Z jakich składników zrobić kluski kładzione?

Klasyczne kluski kładzione robi się z mąki, jajek, odrobiny soli i wody. Wodę można zastąpić mlekiem, a wtedy kluski będą miały bardziej aksamitny smak. Składniki należy wymieszać na dość gęstą, ale lekko lejącą masę i kłaść je na gorącą wodą.

By odmienić nieco smak klusek kładzionych, ciasto można wzbogacić w różne składniki. Mogą to być przyprawy, np. szczypta gałki muszkatołowej, czosnku granulowanego czy posiekane zioła, np. bazylia, natka pietruszki. Dobrze też spiszą się rozdrobnione warzywa, np. marchewka, szpinak. Ja często sięgam po koncentrat pomidorowy, który dodaje kluskom smaku i ciekawej barwy.

Jak zrobić pomidorowe kluski kładzione?

By przygotować pomidorowe kluski kładzione wystarczy dodać do ciasta trochę koncentratu pomidorowego. Jest gęsty, ma intensywny kolor i smak, więc momentalnie odmienia kluski. Tak przygotowane można podać z sosem czy do duszonego mięsa. U mnie największym wzięciem cieszą się kluski kładzione okraszone cebulką podsmażoną z boczkiem lub kiełbasą. Naprawdę są wyborne.

Przepis: Pomidorowe kluski kładzione

Pełne smaku kluski kładzione z dodatkiem koncentratu pomidorowego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
320 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • woda

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaDo miski wsyp mąkę, dodaj jajka rozmieszane z niedużą ilością wody, a także koncentrat pomidorowy i trochę soli. Wlewając porcjami wodę, mieszaj intensywnie ciasto, aż będzie gładkie i dość gęste, ale jednak płynne.
  2. Gotowanie klusekW garnku zagotuj wodę, posól ją. Łyżką kładź na wodę porcje ciasta, formując w ten sposób kluski. Gotuj je 1-2 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową, przelej gorącą wodą, podawaj z okrasą lub do dań.

Jak formować kluski kładzione?

Kluski kładzione mają nieregularny kształt, bo zwykle formuje się je łyżką. A w zasadzie przy pomocy dwóch łyżek. Jedną najpierw zamacza się w gorącej wodzie, a potem nabiera na jej koniec trochę ciasta i zsuwa je drugą łyżką do gorącej, osolonej wody. Można też wyłożyć ciasto na zwilżoną deskę kuchenną i przy pomocy łyżki czy noża zsuwać z niej nieregularne kluski.

Czytaj też:
Uwielbiam kluski w każdej wersji, ale te robię najczęściej. Są szybkie, pyszne i tylko z 3 składników
Czytaj też:
Mój trik na genialne kopytka. Dodaj te 2 składniki i zrób danie, które zachwyca smakiem