Surówki z kapusty pekińskiej to obiadowe złoto: robi się je szybko, pięknie wyglądają i jest mnóstwo pysznych sposobów na och zrobienie. Ja dziś proponuję mój ulubiony, gdzie kapusta pekińska jest jedynym warzywem. A to oznacza mniej krojenia, za to efekt WOW gwarantowany, bo cały sekret tej surówki to obłędny i zdrowy sos.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?
Aby zrobić tę surówkę, potrzebujesz nóż do pokrojenia kapusty i blender do zmiksowania składników na sos. To kremowy, aromatyczny sos z awokado, jogurtu naturalnego, z dodatkiem soku z cytryny, odrobiny oliwy i świeżej bazylii. Jest wyrazisty w smaku, aromatyczny i doskonale pasuje do chrupiącej kapusty pekińskiej. Gotowy sos wystarczy wymieszać z pokrojoną kapustą i można zajadać pyszną surówkę.
Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z zielonym dressingiem na bazie awokado.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 124 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała kapusta pekińska
na sos:
- 1 miękkie awokado
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 gałązek świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKapustę pekińską pokrój. Wszystkie składniki na sos zmiksuj na gładko blenderem.
- Robienie surówkiWymieszaj dokładnie kapustę pekińską z sosem.
Gotowa surówka z kapusty pekińskiej jest świetnym dodatkiem do każdego obiadu. Możesz ją podać do ziemniaków i mięsa, ale też do dań ryżem, kaszą czy makaronem.
Surówka z kapusty pekińskiej nie tylko na obiad
Taka surówka z kapusty pekińskiej, jeśli zrobisz jej więcej, jest też genialną bazą do prostych sałatek, które można zaserwować na kolację. Można wtedy do niej wkroić np. kawałki pieczonego kurczaka (może to być mięso, które zostanie z obiadu), dodać pokruszony ser feta albo pokrojony w kostkę ser żółty. Do takiej sałatki będzie także pasować tuńczyk albo wędzona ryba. Sałatkę warto posypać prażonymi orzechami lub pestkami słonecznika czy dyni.
W jednej z najprostszych wersji wystarczy skroić lekko czerstwy chleb w kostkę i przesmażyć na patelni z odrobiną masła lub oliwy. Takie chrupiące, małe grzanki są doskonałym uzupełnieniem sałatki.
Czytaj też:
Delikatne mięso i aromatyczne owoce. Ten obiad z piekarnika za każdym razem wychodzi pysznyCzytaj też:
Pikantna surówka z kapusty i marchewki. Ekspresowy, chrupiący dodatek zmieni twoje obiady na lepsze