Z twarogu i kilku dodatków robię pyszną przekąskę. Znajomi zawsze proszą, bym ją zrobiła

Z twarogu i kilku dodatków robię pyszną przekąskę. Znajomi zawsze proszą, bym ją zrobiła

Dodano: 
Przekąska na paluszkach
Przekąska na paluszkach Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Najlepsze przekąski to te, które robi się szybko i łatwo. Powinny też doskonale smakować i wyglądać apetycznie. Moje twarogowe kule najwyraźniej spełniają te oczekiwania, bo znajomi zawsze zamawiają je na nasze spotkania.

Twaróg może nie kojarzy się z produktem, który można podać na imprezie. Jednak tak naprawdę wszystko zależy do tego, jak go podamy. Ja na przykład łączę go z kilkoma dodatkami i zamieniam w pyszne, pożywne kule. Ułożone na półmisku z wbitymi paluszkami-chwytakami, zwykle jako pierwsze znikają ze stołu.

Z jakiego twarogu zrobić kule na przekąskę?

Na przekąskowe kule najlepiej jest przeznaczyć kremowy twaróg. Może to być ricotta czy twarożek kanapkowy. Twaróg powinien być dość zwarty, bo z lejącego trudno będzie uformować kształtne i apetyczne kule. Możecie też sięgnąć po twaróg w kostce i zblendować go na gładką masę z odrobiną jogurtu naturalnego lub śmietany.

Jak zrobić twarogowe kule na paluszkach?

Twarogowe kule na paluszkach to przekąska, która nie tylko doskonale smakuje, ale też świetnie wygląda. To zasługa pysznej masy, a także ciekawego sposobu podania. Gdy goście widzą paluszki, od razu za nie chwytają. Taka forma przekąski jest bowiem bardzo wygodna do jedzenia. Nie trzeba nawet sięgać po talerzyk.

Przepis: Kule twarogowe na paluszkach

Przekąska z twarogu i kilku dodatków na paluszkach słonych lub grissini

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
145 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g kremowego serka śmietankowego
  • 100 g sera cheddar
  • 50 g sera parmezan
  • 6 plastrów szynki dojrzewającej
  • 50 g orzechów pekan
  • natka pietruszki
  • czosnek granulowany
  • papryka wędzona
  • sól, pieprz
  • 10 paluszków słonych lub grissini

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSery żółte zetrzyj na małych oczkach. Plasterki szynki pokrój na drobne kawałki. Orzechy i natkę drobno posiekaj.
  2. Formowanie kulDo twarogu dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, dopraw. Z powstałej masy formuj w dłoniach nieduże kule. Ułóż je na półmisku, w każdą wbij paluszek.

Inne dodatki do twarogu

Twarogowe kule można zrobić nie tylko z dodatkiem żółtego sera, szynki dojrzewającej i orzechów. Dobrze też sprawdzą się tu np.: suszone pomidory, posiekane oliwki, kapary czy pikle. Pożywnym dodatkiem może też być boczek wędzony, szynka gotowana albo łosoś wędzony. Ważnym dodatkiem podnoszącą smak i apetyczny wygląd jest też wszelkiego rodzaju zielenina. Zamiast natki pietruszki można sięgnąć np. po koperek, szczypiorek czy świeżą bazylię.

Czytaj też:
Z ciasta francuskiego i pożywnego dodatku robię pyszne rogaliki. Są idealne na przekąskę
Czytaj też:
Z ciasta francuskiego robię efektowne przekąski. Goście zawsze są zachwyceni ich smakiem