Uwielbiam gotowe ciasto francuskie, za jego smak i możliwości, jakie daje. Można bowiem z niego szybko przyrządzić całe mnóstwo słodkości i potraw wytrawnych. Dziś w 15 minut zrobię z jego udziałem pożywną przekąskę. Będzie się piekła 15 minut, a więc łączny czas przygotowania tego chrupiącego przysmaku to zaledwie pół godziny. Myślę, że każdy wygospodaruje tyle czasu, na przygotowanie czegoś smacznego.
Czym można nadziać wytrawne rogaliki z ciasta francuskiego?
Jeśli chcecie przygotować z ciasta francuskiego wytrawne rogaliki, macie do wyboru kilka prostych nadzień. Możecie sięgnąć po kawałki parówek lub kiełbasek, a także po pokrojoną szynkę wymieszaną ze startym serem. Dobrze też sprawdzi się farsz pieczarkowy, szpinakowy czy z doprawionego na ostro sera twarogowego.
Jak zrobić rogaliki z kiełbaskami?
Przygotowanie tej smacznej, efektownej przekąski to przysłowiowa bułka z masłem. Ciasto należy nieco ocieplić w temperaturze pokojowej, by łatwo dało się formować. Potem trzeba je pokroić na trójkąty i owijać nimi kawałki kiełbasek. Po upieczeniu otrzymujemy pożywną, chrupiącą przekąskę.
Przepis: Rogaliki z kiełbaskami
Rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane kiełbaskami
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 5 kiełbasek frankfurterek
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaCiasto francuskie wyjmij z lodówki 20 minut wcześniej. Rozwiń je, pokrój na trzy pasy, a potem podziel pasy na kształtne trójkąty.
- Formowanie rogalikówKażdą kiełbaskę pokrój na 3 kawałki równej długości. Na jednym boku każdego trójkąta połóż kawałek kiełbaski i owiń go ciastem.
- Pieczenie rogalikówRogaliki lekko zagnij, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 220 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Uformowane i posmarowane masą jajową rogaliki możecie posypać np. sezamem czarnym lub białym albo nasionami czarnuszki. Będą wyglądały niezwykle apetycznie.
Z czym podać rogaliki z kiełbaskami?
Rogaliki z kiełbaskami doskonale smakują bez żadnych dodatków. Jednak możecie je podać z ulubionym sosem. Dobrze będzie tu pasował np. sos paprykowy, czosnkowy czy musztardowy. Możecie też sięgnąć po gotowy ketchup czy azjatycki sos słodko-kwaśny.
Czytaj też:
Z ciasta francuskiego robię efektowne przekąski. Goście zawsze są zachwyceni ich smakiemCzytaj też:
Z parówek i ciasta francuskiego robię ekspresową przekąskę. Moja rodzina ciągle o nią pyta