Ta przekąska była hitem PRL-u. Nie uwierzysz, jaka jest zdrowa, a zrobisz ją z dwóch składników

Ta przekąska była hitem PRL-u. Nie uwierzysz, jaka jest zdrowa, a zrobisz ją z dwóch składników

Dodano: 
Domowa chałwa
Domowa chałwa Źródło: Shutterstock / New Africa
Domowa chałwa to przekąska, która składa się tylko z dwóch składników. Smakołyk ten dostarcza nie tylko energii, ale i dawkę cennych witamin oraz minerałów. Zobacz, jak samemu zrobić zdrową chałwę.

To jedna z moich ulubionych przekąsek zapamiętanych z dzieciństwa, które przypadło na okres PRL-u. Przepis mojej babci opierał się na dwóch składnikach – ziarnach sezamu i miodzie, który przywoziła od zaprzyjaźnionego pszczelarza. Powstawała z tego pyszna domowa chałwa. Na dodatek bardzo zdrowa, ponieważ sezam jest doskonałym źródłem żelaza, magnezu, cynku oraz miedzi, a miód z kolei (oczywiście ten naturalny) ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Dlatego warto sięgać po tę przekąskę, choć ma sporo kalorii.

Jak zrobić zdrową domową chałwę?

Przygotowanie domowej chałwy jest wyjątkowo proste. Wystarczy uprażyć sezam, a potem go zmielić. Dodać miód, wymieszać i przelać do foremki. Aby chałwa miała odpowiednią konsystencję, ważne jest, żeby dobrze ją schłodzić w lodówce. Jeśli zależy ci, by była bardziej miękka i łatwiejsza do krojenia, możesz dodać odrobinę oleju kokosowego, który poprawi konsystencję i nada delikatniejszą teksturę. Jeżeli chcesz mieć większą kontrolę nad słodyczą chałwy, najlepiej zacząć od mniejszej ilości miodu (np. 50 g), a potem ewentualnie dodać więcej, jeśli będzie to potrzebne.

Porada: uważaj, żeby nie przypalić sezamu, bo może to nadać chałwie gorzki smak.

Przepis: Domowa chałwa

Sezamowa rozkosz w słodkim miodowym duecie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
112 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g białego sezamu łuskanego
  • 50-75 g miodu

Do dekoracji:

  • kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania

  1. Prażenie sezamuNa suchej patelni praż sezam przez kilka minut na średnim ogniu, aż stanie się lekko złocisty i zacznie wydzielać przyjemny zapach. Uważaj, żeby nie przypalić sezamu, bo może to nadać gorzki smak. Po uprażeniu przełóż go na talerz do ostygnięcia.
  2. Mieszanie składnikówGdy sezam lekko ostygnie, umieść go w malakserze i zmiel go na drobniejszy proszek, ale nie na puder – ma pozostać trochę tekstury. Dodaj do niego miód i dobrze wymieszaj, aż masa będzie zwarta i lepka.
  3. Formowanie chałwyGotową masę przełóż do formy lub pojemnika (może to być np. foremka na małe ciasta, forma do muffinek lub mała blaszka). Użyj łyżki lub rąk, aby dobrze docisnąć masę, formując gładką powierzchnię.
  4. Chłodzenie chałwyWstaw chałwę do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stwardniała i nabrała odpowiedniej konsystencji.
  5. DekorowaniePo schłodzeniu wyjmij chałwę z formy, pokrój na kawałki i udekoruj listkami świeżej mięty.

Jaki miód jest najlepszy do domowej chałwy?

Wybór miodu do chałwy zależy od tego, jaki smak i aromat chcesz uzyskać. To kilka typów miodów, które świetnie się sprawdzą w tej zdrowej przekąsce:

  • miód rzepakowy – jest słodki, ale nie przytłaczający, co sprawia, że świetnie komponuje się z sezamem w chałwie. Dzięki łagodnemu smakowi nie zaburza aromatu sezamu,
  • miód wielokwiatowy – może mieć nuty owocowe lub ziołowe. Nada chałwie nieco głębszego smaku i charakterystycznego aromatu,
  • miód lipowy – ma wyjątkowo subtelną nutę ziołową. Jego kwiatowy aromat może wzbogacić chałwę, dodając jej wyjątkowego charakteru,
  • miód akacjowy – jest niemal neutralnym, z lekką nutą kwiatową. Jest bardzo słodki, więc można go użyć, jeśli chcesz, aby chałwa była wyjątkowo słodka i subtelna w smaku,
  • miód gryczany: ma nieco korzenny smak. Doda chałwie głębszego, bardziej ziemistego charakteru.

Co dodać do zdrowej domowej chałwy?

Smak tego przysmaku możesz urozmaicić na wiele sposobów. Jeśli lubisz, kiedy chałwa ma wyraźnie chrupiącą teksturę, możesz dodać do niej nasiona innych roślin, takich jak dynia czy słonecznik. Warto również wypróbować wersję z orzechami, np. pistacjami, migdałami lub laskowymi – to sprawi, że chałwa stanie się bardziej urozmaicona i smaczna. Jeśli zależy ci na wzbogaceniu aromatu, możesz do masy dodać odrobinę cynamonu, kardamonu, a nawet kakao. Sprawdzą się także rodzynki i suszona żurawina.

Czytaj też:
Ta domowa czekolada budzi nostalgię za PRL-em. Sprawdź kultowy przepis naszych mam i babć
Czytaj też:
Zrób domowe ptasie mleczko jak z PRL-u. Każdy powinien znać ten kultowy obłędny smak