Kanapki to najprostsza forma śniadania. Zamiast jednak sięgać po chleb czy bułkę, możecie do ich przygotowania użyć wafli ryżowych. Są chrupiące, lekkie i bardzo zdrowe. Wystarczy, że posmarujecie je pastą czy obłożycie ulubionymi składnikami, a powstaną kanapki inne niż zawsze. Zjada się je z przyjemnością i potrafią na długo nasycić.
Wartość odżywcza wafli ryżowych
Wafle ryżowe są otrzymywane z ryżu białego lub brązowego. Przy czym druga wersja jest o wiele zdrowsza, bo zawiera też okrywę nasienną. Ziarna ryżu są poddawane ekspandowaniu, dzięki czemu zwiększają swoją objętość, a potem prasowaniu. Dzięki temu są lekkie i trwałe, a przy okazji dostarczają wielu składników odżywczych. Przede wszystkim są bogate w błonnik, a więc w składnik, który przyspiesza przemianę materii. Poza tym stanowią doskonałe źródło węglowodanów złożonych, czyli energii. W ich składzie znajdziemy też witaminy z grupy B, a także sporo magnezu i fosforu.
Jak zrobić pożywne kanapki z wafli ryżowych?
Pożywne kanapki z wafli ryżowych można przygotować na wiele sposobów. Ja dziś proponuję wam zdrowe kanapki w słodkiej wersji. Robi się je raz-dwa, bo wystarczy tylko umieścić na waflach dwa składniki. Są to masło orzechowe oraz banany. Pierwszy składnik dostarcza nam białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, witamin i minerałów. Drugi węglowodanów prostych i złożonych, a także sporo potasu.
Przepis: Kanapki z wafli ryżowych
Wafle ryżowe z masłem orzechowym i bananem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 4 wafle ryżowe
- 4 łyżeczki masła orzechowego, np. z orzechów arachidowych, pistacjowych
- 2 banany
Sposób przygotowania
- Przygotowanie bananówBanany obierz ze skórki. Miąższ pokrój w plasterki.
- Przygotowanie kanapekKażdy wafel ryżowy posmaruj masłem orzechowym, a potem obłóż plasterkami bananów.
Inne wersje kanapek na waflach ryżowych
Wafle ryżowe mogą się stać podstawą kanapek słodkich i wytrawnych. Można je posmarować np. twarożkiem i dżemem albo miodem i obłożyć plasterkami banana. Dobrze też będą smakować w słonej wersji. Tu można je posmarować np. hummusem, pastą jajeczną czy z awokado. Dobrym obłożeniem będzie też łosoś wędzony, szynka gotowana lub dojrzewająca, a także żółty ser.
Czytaj też:
Twaróg i kilka zdrowych dodatków zamieniam w wyborną przystawkę. Sprawdzi się też na śniadanieCzytaj też:
Z czterech zdrowych składników robię pyszne smoothie. To jedno z moich ulubionych szybkich śniadań