Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które nie lubi zbyt długiej obróbki termicznej. Doskonale smakuje obsmażona i krótko pieczona, jednak wersja smażona w postaci cieniutkich plasterków zachwyciła mnie miękkością i delikatnością. Sprawdźcie, jak przygotować to szybkie danie z patelni.
Jak przygotować polędwiczkę wieprzową, by była miękka?
Polędwiczka wieprzowa jest dość łatwa w przygotowaniu. Trzeba tylko pamiętać o jednym – to delikatne, chude mięso nie lubi długiego pieczenia, ani smażenia. Wtedy bowiem robi się suche i twarde. By więc polędwiczka była miękka, można ją zrumienić na patelni, a potem umieścić w naczyniu żaroodpornym lub zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Można też krótko zrumienić i poddusić ją na patelni.
Jak zrobić na patelni polędwiczkę wieprzową w sosie?
Do tej potrawy polędwiczkę wieprzową należy pokroić w jak najcieńsze plasterki. Dzięki temu błyskawicznie się usmażą i szybko zmiękną. Potem przekładam je do wcześniej przygotowanego sosu pieczarkowo-śmietanowego i całość krótko duszę. Tę potrawę robi się szybko, a smakuje doskonale.
Przepis: Polędwiczka w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Plasterki polędwiczki wieprzowej duszone w sosie śmietanowo-pieczarkowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka musztardy
- natka pietruszki do posypania
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPolędwiczkę opłucz, osusz, oczyść z błon, a potem pokrój ją w jak najcieńsze plasterki. Oprósz je solą i pieprzem, odstaw.
- Przygotowanie sosuPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż je często mieszając. Oprósz je solą i pieprzem, odparuj większość płynu. Dodaj śmietankę, duś całość 5 minut.
- Smażenie i duszenia polędwiczkiNa drugiej patelni rozgrzej oliwę. Przesmaż na niej plasterki mięsa, często je mieszając. Przełóż je do duszącego się sosu. Całość wymieszaj, podgrzewaj 3-5 minut. Mięso z sosem podaj np. na kluskach, posyp je posiekaną natką pietruszki.
Z czym podać polędwiczkę wieprzową w sosie?
Polędwiczka wieprzowa z patelni ze względu na sos doskonale smakuje z dodatkiem klusek ziemniaczanych. Dobrze tu sprawdzą się kluski śląskie, gnocchi czy kopytka. Można też podać ją z makaronem lub gotowanymi ziemniakami albo ryżem ugotowanym na sypko. Dopełnieniem całości będą gotowane warzywa lub lekka surówka, np. surówka z marchewki czy surówka z kapusty pekińskiej.
Czytaj też:
Polędwiczka w tym aromatycznym sosie smakuje jak marzenie. Lepszej nie zamówisz w restauracjiCzytaj też:
Soczystą polędwicę piekę z warzywami. Zrób bez wysiłku ten idealny obiad dla rodziny