Ewa Wachowicz znana m.in. z popularnych programów kulinarnych pochwaliła się w mediach społecznościowych swoją wersją pysznych oponek (w wielu domach nazywanych całuskami). Przepis na karnawałowy przysmak, idealny także na Tłusty Czwartek pokazała również przepis, który miał swoją premierę w jednym z odcinków polsatowskiego programu "Ewa gotuje". Fanów Ewy Wachowicz zaskoczyło, że to oponki bez sera.
Jak zrobić smażone oponki na słodko?
Słodkie oponki z przepisu Ewy Wachowicz to oponki na bazie drożdżowego ciasta. Można wykorzystać do ich zrobienia zarówno drożdże suche, jak i świeże (Wachowicz w przepisie podaje proporcje na oba rodzaje).
Ważne, aby dać ciastu, a potem wyciętym oponkom wyrosnąć i dopiero kłaść je na rozgrzany, głęboki tłuszcz. U Ewy Wachowicz to mieszanka smalcu i masła klarowanego, ale można takie oponki również usmażyć np. na oleju rzepakowym.
Przepis: Słodkie oponki Ewy Wachowicz
Karnawałowy przysmak.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 718 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki
- 10 g drożdży instant (30 g świeżych)
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 4 żółtka
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
- cukier puder do dekoracji
do smażenia:
- masło klarowane
- smalec
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaMleko podgrzej w rondelku. Wrzuć masło. Posłodź cukrem i cukrem z wanilią. Gdy masło się roztopi, a cukier rozpuści wsyp drożdże i wymieszaj wszystko. Mąkę przesiej do miski. Zrób dołeczek i wlej do niego mleko z masłem, cukrem i drożdżami. Wymieszaj łyżką. Gdy zaczną robić się kluchy, dodaj żółtka. Posól i dodaj skórkę z cytryny. Wyrób ciasto ręką, przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Robienie oponekCiasto przełóż na stolnicę obsypaną mąką. Rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Za pomocą 2 pierścieni (lub szklanki i kieliszka) wycinaj oponki. Ułóż je na desce, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do podrośnięcia.
- Smażenie oponekW garnku wymieszaj smalec z masłem i rozgrzej mocno. Smaż oponki z obu stron. Gotowe odsącz na papierze i oprósz cukrem pudrem.
Smażone środki z oponek
Fani Ewy Wachowicz potwierdzają, że przepis jest rewelacyjny. „Dziękuję! Po 40 latach ponownie odważyłam się zrobić drożdżowe ciasto i wyszło, wyszło, wyszło z miski....a oponki zniknęły w mgnieniu oka! Mąki 10 kg zamówiłam, bo ruszam z produkcją dla znajomych” – napisała jedna z internautek.
Wiele osób zwracało uwagę, że u nich w domach całuski zawsze były z serem, ale jedna z kobiet, napisała jeszcze o czymś, co pewnie wiele osób pamięta ze swojego dzieciństwa. Wiele gospodyń smażyło zarówno oponki, jak i ich środki, z których wychodziły minipączki. „Moja babcia robiła oponki, jak byliśmy mali, zawsze z serem, a każdy wręcz walczył o te wykrawane okrągłe środki, bo ta samo były smażone” – napisała fanka Wachowicz.
Czytaj też:
Rodzina Kuroniów zdradziła swój przepis na faworki. Wychodzą idealnie chrupiąceCzytaj też:
Oszukane faworki na Tłusty Czwartek. Taki chrust zrobisz w 15 minut