W polskiej kuchni najczęściej sięgamy po mielone mięso wieprzowe, które zazwyczaj przerabiamy na kotlety. Jednak zemleć można tak naprawdę każde mięso i przerobić je nie tylko na kotlety, ale też na wiele innych potraw. Z mielonego mięsa można zrobić pożywny sos do makaronu czy pulpety. Ja jednak stawiam na klopsiki, które po prostu zachwycają smakiem.
Czym się różnią klopsiki od pulpetów?
Choć niektórzy nazw „klopsiki” i „pulpety” używają zamiennie, to jednak nie są to te same potrawy. Pulpety po uformowaniu kładzione są do gorącego sosu i w nim są duszone. Klopsiki zaś po uformowaniu najpierw się obsmaża, a potem dusi w sosie. Pulpety są więc mniej zwarte, ale też lżejstrawne. Klopsiki odznaczają się natomiast pełnią smaku i nieco większą twardością.
Jak zrobić klopsiki w aromatycznym sosie?
Chyba najpopularniejsze klopsiki to te duszone w sosie pomidorowym. Ja jednak przyrządzam je w bardziej aromatycznym sosie, do którego przygotowania używam sosu barbecue, miodu, ketchupu, octu i czosnku. Z tych oto składników powstaje brązowy, pełen smaku sos, który idealnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka.
Przepis: Klopsiki w aromatycznym sosie
Drobiowe klopsiki w aromatycznym sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
Na klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól, pieprz
Na sos:
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki ketchupu
- 2-3 łyżki miodu
- 1-2 łyżki sosu barbecue
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie klopsikówW dużej misce połącz mielone mięso, jajko, bułkę tartą, zmiażdżony czosnek, posiekaną cebulę, sól, pieprz i paprykę wędzoną. Z masy uformuj małe kulki i zrumień je na patelni z olejem. Przełóż je na talerz.
- Przygotowanie sosuNa tej samej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej olej. Dodaj posiekany czosnek i smaż około 1 minutę, aż zacznie pachnieć. Dodaj ketchup, miód, sos barbecue, ocet, sól i 3-4 łyżki wody. Składniki dokładnie wymieszaj. Sos gotuj ok. 5 minut na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Duszenie klopsikówDo sosu włóż usmażone klopsiki. Całość delikatnie wymieszaj, by klopsiki równomiernie pokryły się sosem. Całość podgrzewaj ok. 3 minuty, by klopsiki podgrzały się i nabrały aromatu.
Z czym podać klopsiki w sosie?
Klopsiki duszone w sosie doskonale smakują podane z ryżem ugotowanym na sypko czy z kaszą. Może to być kasza jęczmienna mazurska lub perłowa, a także kasza pęczak czy kuskus. Dopełnieniem potrawy mogą być gotowane warzywa, np. brokuł, kalafior, brukselka albo surówki. Tu można sięgnąć w zależności od preferencji po surówkę łagodniejszą, taką jak np. surówka z marchewki czy po pełną wyrazu surówkę z pora.
Czytaj też:
Moje kotlety mielone są zdrowsze od innych. To z dwóch prostych powodówCzytaj też:
Siekam pierś z kurczaka i w 25 minut mam obłędne kotlety. Są miękkie, soczyste i pełne smaku