Choć do obiadu można podać gotowane warzywa, to jednak te podane w formie surówki będą o wiele wartościowsze. Zimą nie mamy do dyspozycji zbyt wielu warzyw, co nie oznacza, że z tych, które są dostępne, nie da się przygotować czegoś pysznego. Ja i moja rodzina uwielbiamy surówkę z pora. Po dorzuceniu do niej trzech dodatków wygląda i smakuje obłędnie.
Jak przygotować por do surówki?
Por to warzywo, które między swoimi liśćmi potrafi zatrzymać sporo piasku. Dlatego ważne jest, by przed użyciem dokładnie go umyć. Jak to zrobić? Warzywo należy oczyścić z wierzchnich, podwiędniętych czy obeschniętych liści. Potem trzeba je przekroić wzdłuż na połowę i wypłukać pod zimną, bieżącą wodą. W ten sposób piasek zostanie dokładnie wymyty. Po osuszeniu por należy posiekać, pamiętając o tym, że zielona część warzywa jest nieco twardsza i intensywniejsza w smaku. Jeśli chcecie pora nieco zmiękczyć i złagodzić, możecie go umieścić na sicie, przelać wrzątkiem i osączyć.
Jak zrobić kolorową surówkę z pora?
Kolorową surówkę z pora robię z czterech składników. Do tego zielono-białego warzywa dodaję bowiem startą marchewkę, posiekany szczypiorek i drobno pokrojone jabłko. Te składniki doskonale się ze sobą komponują i jeśli chodzi o smak i o wygląd. Dopełnieniem surówki jest oczywiście sos, który dodaje jej smaku, a także sprawia, że jest łatwiej przyswajalna.
Przepis: Kolorowa surówka z pora
Surówka z pora, marchewki, szczypiorku i jabłka
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 1 średniej wielkości por
- 1 duża marchewka
- 1 słodkie, czerwone jabłko
- szczypiorek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPor oczyść, przekrój wzdłuż na połowę, wypłucz, osusz, posiekaj. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Szczypior opłucz, posiekaj. Jabłko umyj, wytrzyj, podziel na cząstki, pokrój na małe plasterki. Możesz je też zetrzeć na dużych oczkach.
- Wykańczanie surówkiPrzygotowane składniki surówki umieść w salaterce, wymieszaj. Skrop je sokiem z cytryny, oprósz cukrem, solą i pieprzem, polej oliwą z oliwek, ponownie wymieszaj.
Jaki sos pasuje do surówki z pora?
Choć jak do surówki z pora dodaję zwykle oliwę z oliwek i sok z cytryny, to można ją też zaserwować z bardziej zawiesistym sosem. Najlepiej przygotować go z majonezu i jogurtu naturalnego lub śmietany. Składniki te można połączyć w proporcji 1:1 lub dopasować je do własnych upodobań smakowych.
Czytaj też:
Szatkuję kapustę i łączę ją z owocami. Ta prosta surówka jest idealna do świątecznych potrawCzytaj też:
Z czerwonej kapusty i prostych dodatków robię świąteczną sałatkę. Jest idealna do obiadu