Moje kotlety mielone są zdrowsze od innych. To z dwóch prostych powodów

Moje kotlety mielone są zdrowsze od innych. To z dwóch prostych powodów

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / Vlad.Romensky
Kotlety mielone są bardzo smaczne, ale zwykle nie należą do najzdrowszych potraw. Ja jednak przyrządzam je nieco inaczej niż tradycyjne, dzięki czemu dużo zyskują. A zmieniam tylko dwa proste elementy.

Tradycyjne kotlety mielone robi się z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Po wymieszaniu z kilkoma dodatkami, formuje się z masy kotlety, panieruje w tartej bułce i smaży na tłuszczu. Potrawa wychodzi bardzo smaczna, jednak ze względu na zawartość tłuszczu, nie należy do najzdrowszych. A tłuszcz ukryty jest w czerwonym mięsie, spore jego ilości chłonie też panierka w czasie smażenia. Czas więc to zmienić.

Jak zrobić zdrowsze kotlety mielone?

By „uzdrowić” kotlety mielone, wystarczy wprowadzić zmiany i w recepturze i w sposobie ich przyrządzania. Po pierwsze mięso wieprzowe warto zastąpić mięsem drobiowym. Można tu sięgnąć po mielone mięso z kurczaka, ale ja wybieram jeszcze wartościowsze mięso indycze. Po drugie kotletów nie trzeba panierować w tartej bułce, tylko od razu położyć je na patelnię. Oczywiście można je obtoczyć w mące, jednak tak naprawdę duże znaczenie ma tu nieprzywieralna powłoka patelni. Dzięki niej można się obyć bez jakiejkolwiek panierki. A im cieńsza jej warstwa lub gdy jej nie ma, tym mniej tłuszczu wchłoną nasze kotlety.

Jak przygotować kotlety mielone z mięsa indyczego?

Przygotowanie kotletów mielonych z mięsa indyczego nie różni się zbytnio od przyrządzenia tradycyjnych kotletów. Trzeba jednak uwzględnić fakt, że mielone mięso indycze jest dość rzadkie. Lepiej więc nie dodawać do niego namoczonej i odciśniętej bułki, a zastąpić ją bułką tartą. Sucha bułka wchłonie nadmiar płynu z mięsa i dzięki temu również sprawi, że kotlety będą soczyste.

Przepis: Kotlety mielone z mięsa indyczego

Delikatne i lekkostrawne kotlety z mielonego mięsa z indyka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa indyczego, np. z fileta, z udźca
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małe jajko
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz
  • papryka mielona słodka i ostra
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyDo mielonego mięsa indyczego dodaj startą cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz tartą bułkę i jajko. Wsyp też trochę soli, pieprzu i papryki, dokładnie wymieszaj masę.
  2. Smażenie kotletówZ mięsnej masy zwilżonymi wodą dłońmi formuj kotlety. Patelnię rozgrzej, wlej na nią niewielką ilość oleju. Kładź kotlety i smaż je na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.

Wskazówka: Uformowane kotlety przed smażeniem można schłodzić w lodówce, wtedy mięso nieco stężeje.

Jeszcze zdrowsza wersja kotletów mielonych

Jeśli chcecie przygotować jeszcze zdrowszą wersję kotletów mielonych, zastąpcie patelnię piekarnikiem. Uformowane kotlety ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapobiegnie on przywieraniu mięsa do blachy. W ten sposób kotlety będą zawierały minimum tłuszczu.

Czytaj też:
Genialne kotlety z ziemniaków i jajek. Prosty przepis na chrupiący obiad, który smakuje każdemu
Czytaj też:
Z mielonego mięsa robię delikatne pulpety. Są lżejsze dla żołądka niż kotlety i mają pyszny sos