Obłędną sałatkę w meksykańskim stylu robię 25 minut. Jej smak pokochasz od pierwszego kęsa

Obłędną sałatkę w meksykańskim stylu robię 25 minut. Jej smak pokochasz od pierwszego kęsa

Dodano: 
Sałatka makaronowa w meksykańskim stylu
Sałatka makaronowa w meksykańskim stylu Źródło: Shutterstock /
Dziś polecam przepis na prawdziwy Meksyk na talerzu. Moja sałatka to kulinarna podróż do intensywnych smaków Ameryki Łacińskiej.

Rodzina ciągle prosi mnie o porcję „Meksyku”, czyli kolorową makaronową sałatkę na ostro. W kuchni meksykańskiej często używa się składników takich jak fasola, kukurydza, papryka czy sok z limonki. W towarzystwie charakterystycznych dla tego regionu przypraw, takich jak choćby chili, nadają one potrawom wyjątkowego smaku, ale mają również wysoką wartość odżywczą.

Jak zrobić sałatkę makaronową w meksykańskim stylu?

Bazą tej sałatki jest makaron, który trzeba ugotować al dente. Oznacza to, że nie może być zbyt miękki. Ma pozostać twardawy, tak by w czasie jedzenia stawiał zębom lekki opór. Jeśli chcesz, aby sałatka miała bardziej wyrazisty smak, możesz dodać trochę ostrej papryczki jalapeño.

Przepis: Sałatka makaronowa w meksykańskim stylu

Sycąca sałatka makaronowa z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy i papryki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
248 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g makaronu
  • 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 400 g)
  • 1 puszka kukurydzy (ok. 300 g)
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta papryki chili
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i przepłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Przygotowanie warzywPaprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj i również pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Otwórz puszki z fasolą i kukurydzą, odsącz je na sitku, a następnie przepłucz pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i płynów.
  3. Mieszanie składnikówW dużej misce połącz ugotowany makaron, fasolę, kukurydzę, pokrojone warzywa i szczypiorek. Dodaj oliwę z oliwek, sok z limonki, paprykę w proszku oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. SchłodzenieSałatkę możesz schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły.

Przed podaniem możesz posypać sałatkę świeżą kolendrą lub natką pietruszki dla dodatkowego smaku i świeżości.

Jaki makaron wybrać do sałatki makaronowej w meksykańskim stylu?

Do sałatki najlepiej pasują takie, który mają dobrze wyczuwalną teksturę, ponieważ lepiej wchłaniają sosy i składniki, a jednocześnie nie rozpadają się łatwo. Idealne będą świderki. Są doskonałe do sałatek, ponieważ ich spiralna forma pozwala na lepsze przyczepienie się składników (takich jak fasola, kukurydza czy warzywa) do makaronu. Dobrze sprawdzi się także klasyczne penne. Jego rurkowata struktura sprawia, że dobrze zatrzymuje w sobie składniki, a także świetnie łączy się z różnymi sosami. Możesz spróbować również z podobnymi do świderków rotini oraz farfalle, czyli makaron w kształcie motylków.

Wskazówka: wybierając makaron pełnoziarnisty, możesz uczynić sałatkę zdrowszą, ponieważ zawiera on więcej błonnika i składników odżywczych.

Jak przechowywać sałatkę makaronową w meksykańskim stylu?

Sałatkę najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez 1-2 dni. Z upływem czasu składniki mogą jednak tracić świeżość. Jeśli chcesz, aby sałatka dłużej utrzymała świeżość, możesz trzymać składniki osobno (makaron, fasolę, warzywa) i połączyć je tuż przed podaniem.

Czytaj też:
Idealne penne z kurczakiem i brokułami w kremowym sosie. Poznaj sekrety pysznego włoskiego obiadu
Czytaj też:
Z makaronu spaghetti robię ekspresową zapiekankę. Ten prosty przepis to hit na rodzinny obiad