Babcia zdradziła mi sekret marchewki z groszkiem. Ten przepis w 10 minut odmieni każdy obiad

Babcia zdradziła mi sekret marchewki z groszkiem. Ten przepis w 10 minut odmieni każdy obiad

Dodano: 
Groszek z marchewką z przepisu babci
Groszek z marchewką z przepisu babci Źródło: Shutterstock / Mariusz S. Jurgielewicz
Marchewka z groszkiem i groszek z marchewką to klasyka nie tylko kuchni polskiej, która nigdy nie wychodzi z mody. Babcia zdradziła mi swój sekretny przepis na ten dodatek do obiadu.

Groszek i marchewka to klasyczne połączenie w wielu kuchniach, od polskiej po francuską, ponieważ razem tworzą harmonijną i ponadczasową kompozycję smakową i kolorystyczną. Najlepiej smakuje ta przygotowana na świeżych warzywach, ale jeśli nie masz czasu na gotowanie, możesz użyć mrożonego groszku i marchewki. Wystarczy wrzucić warzywa do wrzątku i gotować przez kilka minut, co znacznie skraca czas przygotowania.

Porada: aby zachować intensywnie zielony kolor groszku, warto dodać do gotującej się wody szczyptę cukru. Dzięki temu groszek nie straci swojej ładnej barwy.

Jak przygotować marchewkę z groszkiem?

Przygotowanie marchewki z groszkiem nie wymaga skomplikowanych czynności. Wystarczy ugotować warzywa i przygotować sos. Aby podkręcić smak, możesz dodać świeże zioła, takie jak tymianek, rozmaryn czy koper. Zioła świetnie komponują się z marchewką i groszkiem. Porada: jeśli sos jest za gęsty, rozrzedź go wodą z gotowania warzyw lub bulionem.

Przepis: Groszek z marchewką z przepisu babci

Szybki i łatwy do przygotowania klasyk, który od lat sprawdza się jako uniwersalny dodatek do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
185 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g marchewki
  • 300 g zielonego groszku
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywObierz marchewki i pokrój je w drobną kostkę lub półplasterki. Wrzuć marchewkę do garnka, zalej wodą tak, by lekko ją przykrywała, i dodaj szczyptę soli oraz cukier. Gotuj na średnim ogniu przez 10–12 minut, aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana. Jeśli używasz świeżego groszku, dodaj go do marchewki na ostatnie 5 minut gotowania. W przypadku groszku mrożonego wystarczy 3–4 minuty przed końcem gotowania, aby zachował kolor i jędrność. Przygotowanie sosu: W rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj, tworząc jasną zasmażkę (trwa to około 1 minuty). Stopniowo wlewaj bulion, energicznie mieszając trzepaczką, aby uniknąć grudek. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Połączenie składników: Odcedź marchewkę i groszek. Wymieszaj warzywa z sosem na patelni lub w garnku. Dopraw solą, pieprzem oraz masłem.
  2. Przygotowanie sosuW rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj, tworząc jasną zasmażkę (trwa to około 1 minuty). Stopniowo wlewaj bulion, energicznie mieszając trzepaczką, aby uniknąć grudek. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
  3. Połączenie składnikówOdcedź marchewkę i groszek. Wymieszaj warzywa z sosem na patelni lub w garnku. Dopraw solą, pieprzem oraz masłem.

Groszek z marchewką to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Serwowany na ciepło jako dodatek do obiadu, świetnie pasuje do ziemniaków i mięs, np. kotletów schabowych lub pieczonego kurczaka.

Marchewka z groszkiem to zdrowy dodatek do dań

Groszek i marchewka to doskonałe źródło błonnika, który wspomaga trawienie i poprawia zdrowie jelit. Ponadto marchew jest bogatym źródłem beta-karotenu, który przekształca się w witaminę A – wspomaga wzrok, skórę i układ odpornościowy. Groszek to z kolei źródło białka roślinnego. Ma również wysoką zawartość witamin z grupy B, które wspierają metabolizm.

Wskazówka: jeśli chcesz, by danie było lżejsze, zamień masło na oliwę z oliwek i zredukuj ilość śmietany lub całkowicie ją pomiń. Danie nadal będzie smaczne, a mniej kaloryczne.

Czytaj też:
Chrupiące roladki robię w 20 minut. Poznaj sprawdzony patent na szybki i elegancki obiad
Czytaj też:
Odkryj retro warzywo, które robi furorę w najlepszych restauracjach. Zrób z niego genialne purée