Najprostsza świąteczna przekąska w 15 minut. Te suszone śliwki w boczku zachwycą twoich gości

Najprostsza świąteczna przekąska w 15 minut. Te suszone śliwki w boczku zachwycą twoich gości

Dodano: 
Suszone śliwki na boczku
Suszone śliwki na boczku Źródło: Shutterstock
Aromatyczne suszone śliwki otulone boczkiem to idealna przekąską na świąteczny stół. Jest prosta do przygotowania i bardzo efektownie się prezentuje.

Suszone śliwki są nieodłącznym składnikiem świątecznych potraw. W moim przepisie występują w roli głównej w towarzystwie aromatycznego boczku. Warto wspomnieć, że suszone śliwki są świetnym źródło błonnika, który wspiera pracę układu trawiennego, reguluje perystaltykę jelit i pomaga w zapobieganiu zaparciom. Dostarczają także wielu witamin i minerałów. Niestety są dość kaloryczne. W 100 gramach tego suszonego owocu jest około 240-270 kcal. Zamiast śliwek możesz użyć też suszonych moreli bez pestek.

Jak zrobić suszone śliwki na boczku?

To chyba jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania bożonarodzeniowych dań. Mnie wystarczy 15 minut, aby dom wypełnił niesamowity aromat. Bazą tej przekąski są suszone śliwki i boczek. Zwinięte w efektowne ruloniki doskonale sprawdzą się podczas świątecznych biesiad i karnawałowych przyjęć.

Wskazówka: śliwki możesz nadziać odrobiną sera pleśniowego lub orzechów włoskich, co nada im wyjątkowego smaku.

Przepis: Suszone śliwki na boczku

Efektowna świąteczna przekąska o wyjątkowym aromacie. Dodatek miodu gwarantuje słodki posmak. Pieczenie przekąski trwa około 8-10 minut.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
7 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
138 w każdej porcji

Składniki

  • 20 suszonych śliwek
  • 10 plastrów boczku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJeśli suszone śliwki mają pestki, usuń je delikatnie. Pokrój plastry boczku na pół, aby uzyskać odpowiednią długość do zawijania. Każdy plaster posyp odrobiną papryki.
  2. Przygotowanie roladekUłóż po dwie śliwki na każdym przygotowanym plasterku. Owoce owiń ściśle boczkiem, a następnie wbij wykałaczkę, by rolada się nie rozpadła. Każdą śliwkową roladę posmaruj miodem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. PieczenieUłóż zawinięte śliwki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w takiej odległości, aby się nie stykały. Rozgrzej piekarnik do 220 C i piecz około 8-10 minut.

Co warto wiedzieć o boczku?

Swoje walory smakowe zawdzięcza procesowi wędzeni, który nadaje mu charakterystyczny dymny aromat i głęboki smak, który wzbogaca różne dania. Boczek wędzony ma wszechstronne zastosowanie. Może być bazą smakową do zup, sosów, dań mięsnych i warzywnych, a także jako dodatek do jajecznicy, sałatek czy kanapek.

Porada: możesz użyć boczku wędzonego, surowego lub gotowanego, zależnie od preferencji.

Suszone śliwki w bożonarodzeniowym menu

Śliwki, podobnie jak inne suszone owoce, symbolizują dobrobyt, zdrowie i urodzaj. Są obecne nie tylko na wigilijnym stole, ale także w wielu świątecznych potrawach. Występują głównie w roli dodatku do mięs, pierogów, ciast i oczywiście kompotu z suszu. Suszone śliwki pozostają nieodłącznym elementem polskiej tradycji bożonarodzeniowej, wnosząc do świątecznego stołu smak wspomnień i rodzinnego ciepła.

Czytaj też:
Świąteczne roladki robię w 10 minut. To najszybsza i najprostsza przekąska na Boże Narodzenie
Czytaj też:
Wigilijny kompot z suszu robię bez moczenia. Poznaj przepis na wyjątkowy świąteczny smak