Świąteczne roladki z szynki i sałatki jarzynowej to elegancka, smaczna i łatwa do przygotowania przekąska. Jest nie tylko pyszna, ale także bardzo efektowna, dzięki estetycznemu zawijaniu roladek, które można udekorować świeżymi ziołami. Co najważniejsze, do przygotowania roladek wystarczy 10 minut – oczywiście pod warunkiem, że mamy gotową sałatkę jarzynową. To moje najszybsze bożonarodzeniowe danie.
Jak przygotować świąteczne roladki?
Bazą świątecznych roladek jest sałatka jarzynowa, którą umieszczasz na plasterkach szynki. Plasterek szynki oddziel od sałatki listkiem sałaty masłowej. Znakomicie sprawdzi się w tej roli także sałata lodowa lub rzymska. Jeśli nie masz gotowej sałatki jarzynowej, możesz ją przygotować według tradycyjnego przepisu. Gotujesz warzywa w mundurkach: ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Po ostudzeniu obierasz i kroisz w kostkę. Następnie dodajesz pokrojone ogórki kiszone, por, jajka i groszek konserwowy. Warzywa i jajka dokładnie mieszasz. Na koniec dodajesz majonez i musztardę, doprawiasz solą oraz pieprzem do smaku.
Porada: na świąteczne roladki z sałatką jarzynową najlepiej nadaje się szynka wędzona lub gotowana. Plasterki powinny być cienko krojone, a sama szynka niezbyt krucha, aby nie pękała podczas zwijania roladek.
Przepis: Roladki z sałatką jarzynową
Te świąteczne roladki to przekąska idealna na pierwszy i drygi dzień Świąt. Polecam je również na domową imprezę sylwestrową.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 81 w każdej porcji
Składniki
- 10 plasterków szynki
- 10 listków sałaty masłowej
- 1 szklanka sałatki jarzynowej
- 1-2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- natka pietruszki lub koperek do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie szynkiNa każdym plastrze szynki umieść liść sałaty masłowej. Następnie równomiernie rozsmaruj 1-2 łyżki sałatki jarzynowej. Jeśli sałatka jarzynowa jest za sucha, dodaj do niej 1-2 łyżki majonezu. Uważaj, aby nie nałożyć jej zbyt dużo, by roladki się nie rozpadły.
- Zwijanie roladekTak przygotowane plastry szynki zwiń w ciasne roladki. Staraj się, aby roladki były równe. Aby się nie rozeszły, zabezpiecz je wykałaczkami.
- Chłodzenie roladekRoladki warto przed podaniem włożyć do lodówki na około 30 minut, aby dobrze się schłodziły.
- DekorowaniePrzed podanie przekąski, udekoruj roladki świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Półmisek, na którym je podajesz, możesz dodatkowo przybrać pomidorkami koktajlowymi lub oliwkami.
Roladki z szynki z sałatką jarzynową nie tylko na Święta
Świąteczne roladki z szynki i sałatki jarzynowej możesz serwować samodzielnie jako zimną przekąskę lub jako jeden z elementów większej deski wędlin przygotowanej na świąteczny stół. Idealnie sprawdzą się także w sylwestrowym menu. Będą estetycznie wyglądały, jeśli zepniesz je ozdobnymi wykałaczkami lub fantazyjnie przewiążesz liśćmi szczypiorku. Świąteczne roladki możesz podać z dodatkiem pieczywa lub jako samodzielne danie na przystawkę.
Czytaj też:
Za ten pomysł na schabowe ktoś powinien dostać medal. Soczyste roladki znikają z talerzy w mgnieniu okaCzytaj też:
Biorę gotowe tortille i w 10 minut mam przepyszne roladki. Zawijam tylko trzy składniki