Ziołowe roladki z mojego przepisu to nie tylko smaczna, efektowna i bardzo prosta w przygotowaniu przegryzka. To także znakomita przystawka w stylu zero waste. W idealny sposób wykorzystasz nadmiar szynki i ziół, które zostały po innych przepisach. Przy minimalnym wysiłku możesz stworzyć eleganckie i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na przyjęciach, ponieważ łatwo je udekorować i dopasować do tematu imprezy. Możesz eksperymentować z dodatkami, takimi jak rzodkiewka, suszone pomidory, orzechy, papryka, oliwki, kapary czy delikatne owoce (np. figi). Wypróbuj roladki na najbliższym przyjęciu!
Jak przygotować ziołowe roladki z szynki?
Ziołowe roladki z delikatnej szynki nie wymagają wiele pracy i składników. Wystarczy kilka plasterków szynki, twarożek typu cream cheese lub naturalny twaróg, garść ulubionych ziół i 20 minut. Ziołowe roladki z szynki i twarożku możesz serwować samodzielnie jako zimną przekąskę lub jako jeden z elementów większej deski wędlin. Jeśli chcesz przekształcić roladki w danie obiadowe, wystarczy, że dodasz je do sałatki warzywnej lub podasz z pieczywem i sosem jogurtowym.
Przepis: Ziołowe roladki z szynki
To ekspresowa przekąska i jednocześnie bardzo elegancka przekąska.
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 63 w każdej porcji
Składniki
- 8 plasterków szynki
- 200 g serka twarożkowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki świeżego koperku
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- 3 łyżeczki świeżego koperku
Sposób przygotowania
- Uszykowanie nadzieniaW misce wymieszaj serek twarożkowy z jogurtem naturalnym. Dodaj posiekany koperek, szczypiorek, natkę pietruszki, a następnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą, kremową masę.
- WykonanieNa każdym plastrze szynki równomiernie rozsmaruj 1-1,5 łyżki twarożkowego farszu. Uważaj, aby nie nałożyć zbyt dużo, by roladki nie rozpadły się podczas zwijania. Zwijanie roladek Tak przygotowane plastry szynki zwiń w ciasne roladki. Staraj się, aby roladki były równe i dobrze sklejone. Jeśli roladki się rozchodzą, koniecznie zabezpiecz je wykałaczkami.
- DekorowanieWymieszaj w misce po łyżeczce drobno posiekanych: szczypiorku, koperku i natki pietruszki. Gotowe roladki obsyp na końcach ziołową mieszanką. Całość udekoruj świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Możesz także użyć rzodkiewek oraz listów rukoli.
- Chłodzenie roladekPrzed podaniem włożyć roladki do lodówki na 15-20 minut, aby dobrze się schłodziły i zachowały formę.
Ziołowe roladki z szynki w śródziemnomorskiej odsłonie
Roladki w podobnej formie są w różnych kuchniach świata. We włoskiej wersji najczęściej wykorzystuje się szynkę parmeńską, ricottę i bazylię, a w kuchni francuskiej dodatkiem są zioła prowansalskie. Roladkom łatwo nadać śródziemnomorskiego charakteru. Wystarczy, że użyjesz szynki parmeńskiej albo serrano, a do ich nadzienia dodasz estragon, bazylię czy zioła prowansalskie. Możesz również wzbogacić ich smak, dodając do twarożku posiekane suszone pomidory lub drobno pokrojoną paprykę. Takie roladki świetnie smakują podane w towarzystwie oliwek.
Czytaj też:
Świąteczne roladki robię w 10 minut. To najszybsza i najprostsza przekąska na Boże NarodzenieCzytaj też:
„Śledzik na raz” w tej odsłonie to gwiazda świątecznego stołu. Jest elegancki i prosty w przygotowaniu