W mojej rodzinie nie znają tych pierogów. Za to u męża nie wyobrażają sobie bez nich Wigilii

W mojej rodzinie nie znają tych pierogów. Za to u męża nie wyobrażają sobie bez nich Wigilii

Dodano: 
Pierogi
Pierogi Źródło: Shutterstock / New Africa
W większości polskich domów w Wigilię serwuje się pierogi z kapustą i grzybami. Jednak w rodzinnych stronach mojego męża, popularne są też inne, bardzo smaczne pierogi. Nadziewa się je owocami, które idealnie pasują na tę okazję.

Gdy pierwszy raz gościłam na Wilgilii w domu mojego męża, wiele potraw mnie zaskoczyło. Ale było to pozytywne zaskoczenie, bo wiele z tych dań jadłam po raz pierwszy, a zachwyciły mnie smakiem. Jednym z nich były pierogi ze słodkim farszem. Był on przygotowany z suszonych owoców i smakował rewelacyjnie.

Skąd pochodzą pierogi z suszonymi śliwkami?

Pierogi nadziewane suszonymi śliwkami to tradycyjna potrawa polskiej kuchni, wywodząca się z Małopolski i Podkarpacia. Podaje się ją w Wigilię Bożego Narodzenia, bo doskonale wpisuje się w jej postny charakter. Te pierogi są proste do przygotowania i mają niepowtarzalny smak. A na wigilijnym stole symbolizują długowieczność.

Jak zrobić pierogi z suszonymi śliwkami?

Pierogi z suszonymi śliwkami to jedne z najprostszych pierogów. To dlatego, że farsz w zasadzie jest gotowy. Suszone śliwki wystarczy tylko opłukać i krótko namoczyć i już można zawijać je w krążki ciasta. Najlepiej wykorzystać tu śliwki suszone, bez obwędzania, bo mają łagodniejszy smak. Można też jednak sięgnąć po śliwki kalifornijskie, które są nieco mniej aromatyczne, ale nie wymagają namaczania.

Przepis: Pierogi ze śliwkami

Pierogi z suszonymi śliwkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki dobrze ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g suszonych śliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie śliwekSuszone śliwki opłucz, zalej gorącą wodą i odstaw na około 15–20 minut, aby zmiękły. Po namoczeniu odcedź je i (jeśli są duże) pokrój na mniejsze kawałki lub zostaw w całości. Jeśli chcesz, wzbogać ich smak, dodając odrobinę cynamonu.
  2. Przygotowanie ciastaNa stolnicę przesiej mąkę. Dodaj szczyptę soli, olej, a następnie stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając składniki. Zagnieć elastyczne i gładkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.
  3. Lepienie i gotowanie pierogówRozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 2–3 mm i szklanką wykrawaj z niego krążki. Na każdy krążek połóż śliwkę, placek złóż na pół, dokładnie zlep brzegi. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową, polej stopionym masłem.

Jak podać pierogi z suszonymi śliwkami?

Pierogi z suszonymi śliwkami najlepiej smakują polane roztopionym masłem i ewentualnie posypane tartą bułką. Można je też jednak podać polane słodką śmietanką czy posypane cukrem pudrem. Oczywiście śmietankę i cukier można zastosować jednocześnie. Dobrym pomysłem na okrasę do tych pierogów są też powidła wymieszane ze śmietanką lub śmietaną.

Czytaj też:
To ciasto na pierogi jest delikatne i rozpływa się w ustach. Wszystko za sprawą jednego dodatku
Czytaj też:
Najlepszy przepis na pierogi z kapustą mam od babci Ani. Sekretem farszu jest jeden dodatek