Do wędzonej makreli wystarczy dodać pyszny składnik. Ekspresowa pasta kanapkowa jest idealna na śniadanie

Do wędzonej makreli wystarczy dodać pyszny składnik. Ekspresowa pasta kanapkowa jest idealna na śniadanie

Dodano: 
Pasta z makreli i jajek
Pasta z makreli i jajek Źródło: Shutterstock / vivooo
Bazą tej pasty kanapkowej jest wędzona makrela. Ale w jej składzie jest jeszcze jeden lubiany przez wiele osób składnik. Przepis jest dziecinnie prosty.

Pasta z wędzonej makreli to jedna z najpopularniejszych past rybnych na kanapki. Ale jeśli spojrzeć szerzej na pasty kanapkowe, to wśród tych najczęściej wybieranych, z pewnością znajdzie się pasta jajeczna. Nasza propozycja to połączenie tych dwóch, bowiem do wędzonej makreli dodaliśmy gotowane jajka. Pastę robi się szybko, a smakuje rewelacyjnie.

Jak zrobić pastę z makreli i jajek?

Najbardziej pracochłonna część przepisu to obranie mięsa z wędzonej makreli. Cała reszta zajmie dosłownie 2 minuty. To nie jest idealnie gładka pasta, ponieważ nic tu nie miksujemy, a kroimy lub siekamy drobno. Do pokrojenia jajek można wykorzystać specjalną krajalnicę do sałatek, ale można też jajka rozgnieść widelcem. Chodzi o to, aby nie uzyskać papki, a kawałki wszystkich składników pasty były wyczuwalne i widoczne. Taka pasta będzie wyglądać bardzo apetycznie.

Dodatki są proste, bo oprócz jajek to tylko majonez, musztarda i odrobina czegoś zielonego, w tym przypadku szczypiorku. Oczywiście całość należy doprawić solą i pieprzem.

Przepis: Pasta z makreli i jajek

Prosta pasta kanapkowa.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
314 w każdej porcji

Składniki

  • 1 makrela wędzona
  • 4 gotowane jajka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMakrelę obierz z ości i ze skórki. Pokrój mięso. Jajka pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj.
  2. Robienie pastyWymieszaj wszystkie składniki na pastę. Dodaj majonez i musztardę, dopraw solą i pieprzem.

Gotową pastę można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Świetnie pasuje na kanapki, ale może też być dodatkiem do słonych przekąsek imprezowych, można ją np. nałożyć na krakersy lub zrobić łódeczki i napełnić pastą liście cykorii.

Co można dodać do pasty z makreli i jajek?

Smak pasty z naszego przepisu możesz modyfikować i urozmaicać, za każdym razem robiąc nieco inną pastę kanapkową. Do tej prostej pasty z makreli, jajek i majonezu możesz dodać jeszcze m.in. czerwoną cebulą drobno posiekaną, pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe lub kiszone, posiekaną natką pietruszki, ale też drobno pokrojoną kolorową paprykę (pasta będzie pięknie wyglądała) czy też papryczkę chili. Do pasty z makreli będzie pasowało również jabłko.

Czytaj też:
Gotuję jajka i robię z nich pożywną sałatkę. Trudno o pyszniejszą i zdrowszą przekąskę
Czytaj też:
To najlepsze naleśniki, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Pomysł przyniosłam z jarmarku bożonarodzeniowego