To najlepsze naleśniki, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Pomysł przyniosłam z jarmarku bożonarodzeniowego

To najlepsze naleśniki, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Pomysł przyniosłam z jarmarku bożonarodzeniowego

Dodano: 
Naleśniki z makiem
Naleśniki z makiem Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Podobne naleśniki zjadłam w ubiegłym roku na szczecińskim Jarmarku Bożonarodzeniowym. Pomysł tak bardzo mi się spodobał, że w domu zrobiłam swoją wersję. To słodkie naleśniki na bogato, poprawiające humor, idealne także na święta.

Naleśniki z makiem, wiśniami i serem od razu zwróciły moją uwagę wśród jarmarkowych pyszności. W tych naleśnikach mak, wiśnie i ser były w farszu. Oczywiście musiałam ich spróbować. Nie do końca przekonała mnie taka wersja, ale połączenie kremowego twarożku, maku i wiśni podziałało na moją wyobraźnię. Zrobiłam swój wariant naleśników z makiem w domu i mogę powiedzieć jedno: lepszych naleśników na słodko nigdy nie jadłam.

Jak zrobić naleśniki z makiem, wiśniami i serem?

Przepis nie jest trudny, ale zdecydowanie zapomnij o liczeniu kalorii. To naleśniki na bogato, z tłustym twarogiem i śmietanką kremówką. Kremowe, śmietankowe smaki doskonale przełamuje kwaśna wiśnia, a mak dodaje wszystkiemu świątecznego twista. Ja do tego zestawu dodałam jeszcze chrupiące płatki migdałów.

Mój pomysł to przede wszystkim rozdzielenie tego, co w jarmarkowym naleśniku było upchnięte tylko w farszu. I tak mak dodałam do ciasta, nadzienie to twarożek z dużą ilością śmietanki, a z wiśni zrobiłam sos do podania naleśników (mrożone wiśnie są do kupienia w większości marketów).

Ja do nadzienia nie dodałam cukru, ponieważ dla mnie sama śmietanka jest wystarczająco słodka. Jednak przede wszystkim próbuj swojego farszu: ma ci po prostu smakować. Warto dodać do niego szczyptę soli. Jeśli wydaje ci się za mało słodki, śmiało dodaj cukier lub np. syrop z agawy.

Przy robieniu ciasta na naleśniki ważne jest, aby dać mu odstać i dopiero smażyć placki. Przy naleśnikach z makiem pamiętaj, aby przed smażeniem ponownie dobrze wymieszać ciasto, ponieważ część maku opadnie na dno.

Przepis: Naleśniki z makiem i wiśniami

Idealne na chłodne dni i na święta.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
1502 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

na farsz:

  • 500 g twarogu tłustego
  • 300 g śmietany 36%
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

na sos:

  • 400 g mrożonych wiśni
  • 3 łyżki cukru

dodatkowo:

  • prażone płatki migdałów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta i farszuWymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto i odstaw ciasto na 20-30 minut. W tym czasie przy pomocy widelca wymieszaj twarożek ze śmietaną i wanilią.
  2. Smażenie naleśnikówNaleśniki smaż na lekko natłuszczonej patelni z obu stron.
  3. Robienie sosu wiśniowegoW rondelku podgrzej mrożone wiśnie z cukrem, aż puszczą sok. Jeśli soku jest dużo, możesz cześć odlać, jeśli chcesz uzyskać gęsty sos. Zmiksuj owoce na gładko.
  4. Serwowanie naleśnikówZawijaj naleśniki z serowym farszem. Podawaj polane sosem wiśniowym i posypane płatkami migdałów.

Takie naleśniki mogą być daniem głównym (gwarantuję, że każdy się nimi naje), ale też bardzo sycącym deserem. Można je śmiało zaserwować w Boże Narodzenie.

Inny pomysł na naleśniki z makiem

Jeśli chcesz dodać nieco lekkości naleśnikom z makiem, dodaj do nadzienia serowego skórkę otartą z pomarańczy. Wówczas doskonale do naleśników będzie pasować sos pomarańczowy. Jeśli chcesz zrobić najlepszy, świąteczny sos, wyciśnij świeży sok z pomarańczy i gotuj na wolnym ogniu tak długo, aż większość płynu odparuje. Gotowym sosem polej naleśniki. Tu również nie żałuj prażonych płatków migdałowych.

Czytaj też:
Ta prosta wersja naleśników jest najlepsza pod słońcem. Choć słodka, to bardzo zdrowa
Czytaj też:
Farsz zamykam w naleśnikach, a potem panieruję jak kotlety. To banalny patent na obiad lub kolację