Przygotowanie kruchych ciasteczek z makiem to w mojej rodzinie od dawna pielęgnowana tradycja. Pamiętam, jak przygotowywałem tę przekąskę z babcią i mamą, doskonale się przy tym bawiąc. Oczywiście, makowe ciasteczka idealnie sprawdzą się nie tylko jako świąteczna przekąska – możesz upiec je niezależnie od pory roku i okazji. Zawsze smakują wyśmienicie.
Jak przygotować makowe ciasteczka?
Na makowe ciasteczka przygotowuję kruche ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany i mielonych migdałów. Możesz również skorzystać z ulubionego przepisu na kruche ciasto. Makowe ciasteczka możesz również upiec, używając gotowego ciasta francuskiego. Wskazówki dotyczące przygotowania makowych ciasteczek z ciasta francuskiego znajdziesz pod przepisem.
Nadzienie robię z gotowej masy makowej, co znacząco ułatwia i przyspiesza pracę. Nadaje się zarówno gotowa masa makowa z bakaliami, jak i bez bakalii oraz masa z białego maku. Polecam sprawdzić skład gotowego produktu – im krótszy, tym smaczniejsza i zdrowsza będzie słodka przekąska. Możesz również przygotować domową masę makową. Wskazówka: jeśli zabraknie ci masy makowej, to możesz użyć słodkiego twarogu, masy czekoladowej, zblendowanych daktyli lub marmolady.
Porada: piekąc makowe ciasteczka dla osób dorosłych, polecam dodać do gotowej masy makowej rum, który wzbogaci jej smak.
Przepis: Makowe ciasteczka
Te pyszne ciasteczka to pyszny wypiek nie tylko na świąteczny stół.
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 18 min.
- Liczba porcji
- 35
Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 3 średnie jajka
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 250 g zimnego masła
- 120 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie:
- 850 g gotowej masy makowej
Do dekoracji:
- cukier puder
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składników ciastaMąkę pszenną tortową, krupczatkę i proszek do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj mielone migdały i wymieszaj. Oddziel żółtka od białek. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i odmierz potrzebną ilość cukru.
- Robienie i chłodzenie ciastaDo mąki z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami dodaj żółtka, kwaśną śmietanę, ekstrakt waniliowy, cukier i masło. Ręcznie lub robotem wyrób jednolite ciasto. Z wyrobionego ciasta uformuj wałek, podziel go na pół i uformuj dwie kule. Owiń porcje ciasta folią spożywczą. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 30 minut. Porada: możesz przygotować kruche ciasto dzień wcześniej i przechowywać je w lodówce.
- Przygotowanie nadzieniaPrzełóż masę makową do miski i wymieszaj. Możesz wzbogacić jej smak ulubionymi dodatkami np. wspomnianym wcześniej rumem, smażoną skórką pomarańczową i orzechami.
- Wykonanie ciateczekSchłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 3-5 mm. Wykrawaj z ciasta niewielkie kółka np. foremką do ciastek. Wielkość makowych ciasteczek to kwestia gustu. Na kółkach ułóż porcję nadzienia. W trzech miejscach zlep brzegi ciasta, tworząc małe, trójkątne sakiewki.
- PieczenieWyłóż blaszki z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia. Ułóż na nich makowe ciasteczka, zachowując niewielkie odstępy. Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz makowe ciasteczka do zrumienienia – 15-18 minut. Gotowe ciasteczka pozostaw do ostygnięcia.
Makowe ciasteczka podawaj jako przekąskę. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem (opcjonalnie).
Jak przygotować makowe ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego?
Gdy nie mam wiele czasu, robię makowe ciasteczka z ciasta francuskiego. Do przygotowania dwóch blach słodkiej przekąski potrzebujesz 3 opakowania ciasta francuskiego. Pamiętaj, że ciasto francuskie przed pieczeniem powinno być mocno schłodzone. Przygotuj makowe ciasteczka zgodnie z powyższymi wskazówkami i posmaruj ciasto przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem.
Ciasto francuskie wymaga wyższej temperatury pieczenia – blachę z makowymi ciasteczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz do zrumienienia.
Czytaj też:
Gdy zbliża się adwent, sięgam po te proste i przepyszne ciasteczka. Zajadają się nimi Niemcy i AustriacyCzytaj też:
To najlepsze rogaliki z marmoladą. Sprawdzony przepis mam od koleżanki