Jest gęsty, kremowy i zachowuje idealną konsystencję. Krem budyniowy to jeden z najprostszych kremów do tortów czy do dekoracji babeczek. Jest wyjątkowo smaczny, mocno maślany, delikatny i słodki. Jego robienie nie jest trudne, jednak aby się nie zważył podczas ubijania, należy pamiętać o kilku zasadach.
Jak robić krem budyniowy do ciast?
Krem budyniowy to tylko mleko, masło, budyń i cukier. Ważne jest jednak, aby po pierwsze, masło było miękkie i w temperaturze pokojowej. Wyjmij je wcześniej z lodówki, jeśli planujesz zrobić krem.
Po drugie, ważne jest także odpowiednie ostudzenie budyniu. Nie należy go schładzać w lodówce, ale dać mu ostygnąć w temperaturze pokojowej. I tu jeszcze jedna ważna rzecz: nie chcemy, aby na budyniu utworzyła się charakterystyczna skórka (kożuszek). Aby tego uniknąć, należy przykryć budyń folią spożywczą (przezroczystą), ale tak, by folia przylegała do powierzchni budyniu.
Przy miksowaniu kremu potrzebna jest odrobina cierpliwości. Najpierw ubij dobrze masło, niczego nie przyspieszaj. Będzie dokładnie wiedzieć, kiedy jest właściwy moment, aby zacząć dodawać stopniowo budyń, masło będzie wówczas bardzo puszyste i jaśniutkie.
Rada: do zrobienia kremu możesz użyć budyniu o dowolnym smaku.
Przepis: Krem budyniowy
Prosty krem do tortów i innych deserów.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 1948
Składniki
- 500 ml mleka 3,2%
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 200 g miękkiego masła
Sposób przygotowania
- Robienie budyniuOdlej pół szklanki mleka i wymieszaj w niej proszek budyniowy. W garnku zagotuj resztę mleka z dodatkiem cukru. Dodaj budyń, ciągle gotując, mieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji (budyń będzie gęsty). Gotowy budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do ostudzenia.
- Robieni kremuMiękkie masło ubijaj (najlepiej mikserem lub w misie robota), aż stanie się jasne i bardzo puszyste. Poświęć na to 2-3 minuty. Do masła dodawaj stopniowo przestudzony budyń i miksuj wszystko razem.
Jak używać kremu budyniowego?
Krem budyniowy z tego przepisu jest bardzo gęsty i kremowy. Po schłodzeniu jeszcze bardziej tężeje, dlatego należy przełożyć ni, tort lub udekorować babeczki od razu po zrobieniu. Wówczas krem idealnie się rozprowadza czy wyciska przez ozdobne tylko, jeśli dekorujesz nim tort lub muffinki.
Krem można używać także do przekładania czy dekorowania innych wypieków, można go też użyć do warstwowych deserów w pucharkach (np. z warstwą ciasteczek, kremu, owoców i pokruszonej bezy).
Czytaj też:
Znajoma cukierniczka dała mi przepis na aksamitny krem cytrynowy. Jest prosty, a robię z niego cudaCzytaj też:
Te pyszne babeczki robi się szybciej niż słynne ciasto. To mój sprawdzony przepis na biało-czerwony deser