Na plastry mięsa kładę dwa tanie składniki. Ten obiad z piekarnika zachwyca prostotą i smakiem

Na plastry mięsa kładę dwa tanie składniki. Ten obiad z piekarnika zachwyca prostotą i smakiem

Dodano: 
Plastry mięsa przygotowane do pieczenia
Plastry mięsa przygotowane do pieczenia Źródło: Shutterstock / Soffi
Jeśli lubicie proste i smaczne obiady, ten z pewnością pokochacie. Jest pożywny, a robi się go w parę chwil. Potem wystarczy poczekać ok. 40 minut, aż całość się upiecze. To danie zdążycie przygotować nawet po powrocie z pracy.

Osoby pracujące często mają problem z przygotowaniem obiadu. Dlatego zwykle gotują na dwa dni albo przyrządzają proste potrawy. Dziś mam dla was pomysł na takie proste danie, które jest jednak bardzo smaczne i pożywne. A to dlatego, że składa się z mięsa i dwóch prostych dodatków. Jego przygotowanie zajmie dosłownie chwilę, zaś pieczenie ok. 40 minut.

Jakie mięso najlepiej zapiec pod pierzynką?

Do zapiekania pod pierzynką doskonale nadaje się wieprzowina i mięso drobiowe. Jeśli chodzi o wieprzowinę, można sięgnąć po karkówkę, schab czy polędwiczkę. Nie polecam raczej szynki, bo jest zbyt sucha, ani łopatki, bo ma za dużo przerostów. Z mięsa drobiowego najlepiej sprawdzi się tu filet z piersi kurczaka lub indyka. Mięso trzeba pokroić w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm, przyprawić i obłożyć wybranymi składnikami.

Jak zrobić karkówkę pieczoną z pomidorem i serem?

Przygotowanie karkówki pieczonej pod pierzynką z pomidora i sera jest niezwykle proste. Plastry mięsa można wcześniej rozbić, ale nie jest to konieczne. Konieczne jest natomiast ich przyprawienie. Potem trzeba je ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na mięsie kładzie się grube plastry pomidora i całość pokrywa się warstwą startego, żółtego sera. Teraz danie trafia do piekarnika, a wy możecie w tym czasie ugotować ryż lub ziemniaki.

Przepis: Karkówka pieczona pod pierzynką

Plastry karkówki pieczone pod pierzynką z pomidora i startego sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry karkówki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
  • 100 g startego sera żółtego
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaMięso opłucz, osusz. Natrzyj je zmiażdżonymi ząbkami czosnku, a także majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Posmaruj olejem. Jeśli masz czas, odstaw je na godzinę w chłodne miejsce.
  2. Pieczenie karkówkiPlastry mięsa ułóż na natłuszczonej blasze z piekarnika. Na każdym plastrze karkówki połóż plaster pomidora. Całość posyp startym serem. Karkówkę piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Z czym podać karkówkę pieczoną pod pierzynką?

Karkówka pieczona pod pierzynką doskonale będzie smakować podana z ugotowanym ryżem lub ziemniakami. Jeśli jednak wolicie zdrowsze dodatki, sięgnijcie po kaszę jęczmienną albo ryż brązowy. Uzupełnieniem dania powinna być soczysta surówka, np. surówka z pora czy surówka z kapusty pekińskiej.

Czytaj też:
Ta pieczona sztuka mięsa jest tania, a doskonale smakuje. Jej sekretem jest kompozycja przypraw
Czytaj też:
Tanie mięso kładę na warzywach i polewam nietypową marynatą. Ten obiad z piekarnika robi się sam