Ten genialny sernik z wiaderka to moje awaryjne ciasto na szybko. Składniki zawsze mam w domu

Ten genialny sernik z wiaderka to moje awaryjne ciasto na szybko. Składniki zawsze mam w domu

Dodano: 
Sernik z wiaderka
Sernik z wiaderka Źródło: Shutterstock / Harry Adam
Ten przepis na sernik z wiaderka jest po prostu genialny. Ciasto smakuje rewelacyjnie, jest idealnie puszyste i kremowe, a nie wymaga wiele pracy i zawsze wychodzi.

Każdy się dziwi, kiedy mówię o serniku z wiaderka jako moim cieście awaryjnym, czyli takim, które robię, kiedy potrzebuję dobrego ciasta, a nie mam czasu na siedzenie w kuchni. Robię je często, kiedy spodziewam się gości: większość uwielbia serniki, a ten smakuje rewelacyjnie. Aby go zrobić, wystarczy ser z wiaderka i proste składniki, które zwykle każdy ma w domu. Co ważne: ten sernik nie ma spodu, to tylko pyszna, mocno wilgotna serowa masa.

Jak zrobić sernik z wiaderka?

Ja do przygotowania masy sernikowej używam robota. To sprawia, że wszystko można przygotować dosłownie w kilka chwil (można użyć też zwykłego miksera ręcznego). Potrzebne są dwie spore miski: jedna do ubicia piany z białek, druga do ubicia puszystej masy z żółtek, cukru i masła. Mi to zajmuje nie więcej niż 5-7 minut. Potem już tylko wystarczy połączyć składniki i masa na sernik jest gotowa.

Sernik z wiaderka zwykle piekę w tortownicy, ale można go upiec w dowolnej foremce. Czy tu może się cokolwiek nie udać? Moim zdaniem: nie. Sernik może opaść, jeśli wyjmiesz go zbyt szybko z piekarnika (mi się to zdarzyło kilka razy), ale nadal jest przepyszny. I tu od razu rada: ponieważ sernik dość mocno wyrasta podczas pieczenia, nie wyjmuj go z piekarnika od razu, tylko wyłącz grzanie i lekko uchyl drzwiczki. Pozwól ciastu powoli ostygnąć. Ja lubię piec to ciasto wieczorem, wówczas rano wyciągam idealny, dobrze wystudzony sernik.

Rada: sernik z wiaderka można aromatyzować w dowolny sposób, także zmieniając smak budyniu. Ja często dodaję do tego ciasta skórkę otartą z pomarańczy.

Przepis: Sernik z wiaderka

Prosty sernik bez spodu.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
814 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 7 jajek
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g miękkiego masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. W osobnej misce utrzyj na puch masło, dodaj cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ucieraj, aż masa będzie jasna i puszysta.
  2. Robienie masy serowejDo masy z żółtek dodaj ser, budynie i zmiksuj wszystko. Dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
  3. Pieczenie ciastaPrzelej ciasto do formy. Piecz ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać sernik z wiaderka?

Sernik z tego przepisu nie potrzebuje wielkich dekoracji – ja go podaję zwykle jedynie lekko oprószonego cukrem pudrem. Ale zdarzyło mi się udekorować go grubą warstwą masy zrobionej z czekolady i śmietanki oraz sporą ilością owoców. W takiej wersji podałam sernik na przyjęcie urodzinowe bliskiej osoby, kiedy nie miałam czasu na pieczenie tortu, a nie chciałam kupować gotowca. I bardzo taką wersję na specjalne okazje polecam.

Czytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po kroku
Czytaj też:
Ten prosty placek z jabłkami zawsze się udaje. Niecała godzina i ciasto jest gotowe