Ten prosty placek z jabłkami zawsze się udaje. Niecała godzina i ciasto jest gotowe

Ten prosty placek z jabłkami zawsze się udaje. Niecała godzina i ciasto jest gotowe

Dodano: 
Placek z jabłkami
Placek z jabłkami Źródło: Shutterstock / Svetlana Vinokurova
Placek z jabłkami to idealne ciasto na każdą okazję: miękkie, puszyste, pełne smacznych owoców. Jego przygotowanie razem z pieczeniem zajmuje mniej niż godzinę.

Placek z jabłkami to smak i zapach wizyty u babci i znak, że jest już weekend. To doskonałe ciasto na niedzielę i na specjalne okazje. Bo choć jest proste, to niezwykle smaczne, idealne do kawy czy herbaty w leniwe, wolne popołudnie. Nasz przepis to proste ciasto z jabłkami, a z jego przygotowaniem powinny poradzić sobie także dzieci czy osoby, które nie mają dużego doświadczenia w pieczeniu.

Jak zrobić placek z jabłkami?

Baza tego placka z jabłkami jest puszyste i wilgotne ciasto jogurtowe. Przepis wymaga ubicia całych jaj z cukrem. Ten prosty zabieg sprawia, że ciasto jest wyjątkowo delikatne. Jeśli masz w domu robota lub blender z końcówką do ubijania, nie napracujesz się wiele, jednak warto na ubijanie jaj z cukrem poświęcić ok. 5 minut. Masa powinna jasna, puszysta, a cukier całkowicie się rozpuścić. Potem już tylko wystarczy dodać resztę składników i wymieszać.

Sekretem placka jest wymieszanie jabłek z cynamonem. To cynamon podkręci smaki i sprawi, że cały dom wypełni się otulającym zapachem. Jabłka można pokroić w dowolny sposób, ze skórką lub bez niej – tak jak lubisz i tak jak będzie ci najłatwiej. Nie musi być idealnie i równo.

Rada: Oprócz jabłek na cieście można położyć także inne owoce, np. gruszki, śliwki, kawałki ananasa z puszki albo dowolne owoce mrożone (do jabłek doskonale będą pasowały wiśnie lub maliny, należy je jednak uprzednio rozmrozić).

Przepis: Placek z jabłkami

Proste ciasto, które zawsze się udaje.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
316 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie jabłekJabłka pokrój w kostkę lub na niewielkie kawałki (możesz obrać ze skórki). Posyp cynamonem i wymieszaj.
  2. Robienie ciastaCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (najlepiej mikserem). Dodaj ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko do połączenia składników.
  3. Pieczenie ciastaCiasto wyłóż do foremki. Na wierzchu ułóż jabłka. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak podawać placek z jabłkami?

To proste ciasto z jabłkami nie potrzebuje żadnych specjalnych dodatków. Możesz je przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, udekorować kilkoma listkami mięty czy melisy i to w zupełności wystarczy. Jeśli chcesz, placek z jabłkami można również delikatnie polukrować albo ozdobić dowolną polewą czekoladową.

Czytaj też:
Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementy
Czytaj też:
Te pyszne babeczki robi się szybciej niż słynne ciasto. To mój sprawdzony przepis na biało-czerwony deser