Bardzo lubię pieczone buraki. Ostatnio jednak miałam nadwyżki i brak pomysłu, jak jeszcze je wykorzystać. Na szczęście z pomocą przyszedł mi internet. Szybko znalazłam prosty przepis na nietuzinkową i niesamowicie sycącą pastę do kanapek. Moja pełna koloru i smaku wersja hummusu przyjemnie zaskoczyła bliskich. Już pytali, kiedy ponownie ją przygotuję. Polecam spróbować.
Jak zrobić hummus z pieczonymi burakami?
Przygotowanie tego smakowitego dodatku do pieczywa jest banalne. Musisz tylko upiec buraka, rozdrobnić go i zblendować na gładką pastę wraz z ciecierzycą i innymi składnikami. Samo łączenie składników zajmuje chwilę i mając już pieczonego buraka, dodatek do pieczywa zrobisz w 5 minut. To co, spróbujesz?
Przepis: Hummus z pieczonym burakiem
Pyszna pasta do kanapek, którą zachwycisz nawet wybrednych.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 92 w każdej porcji
Składniki
- 1 duży burak
- 240 g ciecierzycy z puszki
- 3 łyżki pasty tahiny
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBuraka umyj, osusz i zawiń w folię aluminiową. Upiecz w piekarniku (180 stopni Celsjusza, 60 minut). Ostudź, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Ciecierzycą z puszki odcedź, opłucz. Z cytryny wyciśnij sok.
- Robienie hummusu z burakiemDo pojemnika blendera wrzuć buraka i ciecierzycę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, pastę tahini oraz oliwę z oliwek. Zmiksuj do uzyskania gładkiej pasty, a następnie dopraw solą oraz pieprzem.
Jak podawać smakowitą pastę do kanapek?
Hummusem z pieczonym burakiem zazwyczaj po prostu smaruję bułki lub chleb. Czasami jednak kuszę się na zjedzenie go wraz ze słupkami marchewki, pokrojoną w paseczki papryką lub kawałkami selera naciowego. To bardzo dobry pomysł na zdrową przekąskę do pracy lub na spotkanie towarzyskie ze znajomymi.
Wskazówki dotyczące hummusu z pieczonymi burakami
Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, do buraczanej pasty do kanapek, wrzuć więcej czosnku lub wlej nieco więcej soku z cytryny. Gdyby podczas blendowania okazało się, że twój hummus jest bardzo gęsty, dodaj więcej oliwy z oliwek lub trochę wody. Hummus z burakiem możesz też przyrządzić na bazie buraka ugotowanego — nawet kupionego w sklepie — oraz z samodzielnie przygotowanej ciecierzycy. Gotowanie zdrowego strączka zajmuje około godziny, a wcześniej warto go przez 12 godzin moczyć w zimnej wodzie. W puszce zwykle znajduje się 240 g ciecierzycy. Tahini natomiast to smakowita pasta z sezamu, którą też możesz zrobić samodzielnie. Wystarczy mocny blender i biały sezam, który trzeba zmiksować na gładką masę.
Czytaj też:
Ta prosta pasta do kanapek to hit w moim domu. Robię ją ze zdrowej kaszy i kilku warzyw.Czytaj też:
Żadne wędliny i żadne sery. Teraz to tanie smarowidło króluje na moich kanapkach