Biorę zdrowe warzywo i kilka składników. Robię obłędną pastę do kanapek, którą zajada się cała rodzina

Biorę zdrowe warzywo i kilka składników. Robię obłędną pastę do kanapek, którą zajada się cała rodzina

Dodano: 
Hummus z pieczonym burakiem
Hummus z pieczonym burakiem Źródło: Shutterstock / Daniela Baumann
Ta pasta do kanapek prędko skradła serca moich bliskich. Zrobiłam ją z upieczonego buraka i kilku innych składników. Zajęło mi to chwilę, ale smak był obłędny. Musisz spróbować.

Bardzo lubię pieczone buraki. Ostatnio jednak miałam nadwyżki i brak pomysłu, jak jeszcze je wykorzystać. Na szczęście z pomocą przyszedł mi internet. Szybko znalazłam prosty przepis na nietuzinkową i niesamowicie sycącą pastę do kanapek. Moja pełna koloru i smaku wersja hummusu przyjemnie zaskoczyła bliskich. Już pytali, kiedy ponownie ją przygotuję. Polecam spróbować.

Jak zrobić hummus z pieczonymi burakami?

Przygotowanie tego smakowitego dodatku do pieczywa jest banalne. Musisz tylko upiec buraka, rozdrobnić go i zblendować na gładką pastę wraz z ciecierzycą i innymi składnikami. Samo łączenie składników zajmuje chwilę i mając już pieczonego buraka, dodatek do pieczywa zrobisz w 5 minut. To co, spróbujesz?

Przepis: Hummus z pieczonym burakiem

Pyszna pasta do kanapek, którą zachwycisz nawet wybrednych.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
92 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duży burak
  • 240 g ciecierzycy z puszki
  • 3 łyżki pasty tahiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBuraka umyj, osusz i zawiń w folię aluminiową. Upiecz w piekarniku (180 stopni Celsjusza, 60 minut). Ostudź, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Ciecierzycą z puszki odcedź, opłucz. Z cytryny wyciśnij sok.
  2. Robienie hummusu z burakiemDo pojemnika blendera wrzuć buraka i ciecierzycę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, pastę tahini oraz oliwę z oliwek. Zmiksuj do uzyskania gładkiej pasty, a następnie dopraw solą oraz pieprzem.

Jak podawać smakowitą pastę do kanapek?

Hummusem z pieczonym burakiem zazwyczaj po prostu smaruję bułki lub chleb. Czasami jednak kuszę się na zjedzenie go wraz ze słupkami marchewki, pokrojoną w paseczki papryką lub kawałkami selera naciowego. To bardzo dobry pomysł na zdrową przekąskę do pracy lub na spotkanie towarzyskie ze znajomymi.

Wskazówki dotyczące hummusu z pieczonymi burakami

Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, do buraczanej pasty do kanapek, wrzuć więcej czosnku lub wlej nieco więcej soku z cytryny. Gdyby podczas blendowania okazało się, że twój hummus jest bardzo gęsty, dodaj więcej oliwy z oliwek lub trochę wody. Hummus z burakiem możesz też przyrządzić na bazie buraka ugotowanego — nawet kupionego w sklepie — oraz z samodzielnie przygotowanej ciecierzycy. Gotowanie zdrowego strączka zajmuje około godziny, a wcześniej warto go przez 12 godzin moczyć w zimnej wodzie. W puszce zwykle znajduje się 240 g ciecierzycy. Tahini natomiast to smakowita pasta z sezamu, którą też możesz zrobić samodzielnie. Wystarczy mocny blender i biały sezam, który trzeba zmiksować na gładką masę.

Czytaj też:
Ta prosta pasta do kanapek to hit w moim domu. Robię ją ze zdrowej kaszy i kilku warzyw.
Czytaj też:
Żadne wędliny i żadne sery. Teraz to tanie smarowidło króluje na moich kanapkach