Te wyśmienite ciasteczka zapisały się w mojej pamięci na bardzo długo. Sposób ich wypieku nie jest bardzo skomplikowany, ale wymaga posiadania urządzenia, które nie w każdym domu jest już obecne. Moja babcia robiła je co weekend. Po tym, jak naszykowała mięso na kotlety mielone, myła starannie maszynkę do mielenia mięsa, zmieniała końcówkę i wyciskała przez nią ciasteczka o podłużnym kształcie. Po upieczeniu smakowały wybitnie. Teraz ja idę w jej ślady i przyrządzam ten przysmak dla rodziny.
Jak zrobić ciasteczka z maszynki?
Masę na te smakowite ciasteczka przyrządzam z prostych składników. Biorę mąkę pszenną, cukier puder i proszek do pieczenia i szybko łączę je z żółtkami i zimnym masłem. Schłodzone ciasto do formowania przy pomocy maszynki do mielenia mięsa nadaje się doskonale, a deser z PRL-u po upieczeniu wyglądają jak z najlepszej cukierni. Musisz spróbować.
Przepis: Ciasteczka z maszynki
Pyszny deser rodem z PRL-u, który robiła moja babcia.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 14
- Liczba kalorii
- 316 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 150 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Uszykowanie masyDo miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Dodaj cukier puder i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i żółtka i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je folię spożywczą i przenieś do lodówki na 30 minut.
- Formowanie ciasteczek z PRL-uBlachę zabezpiecz papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto umieść w maszynce do mięsa zaopatrzonej w końcówkę do wyciskania. Formuj niezbyt duże ciasteczka masę, umieszczając bezpośrednio na blasze. Zachowuj odstępy.
- Pieczenie ciasteczek z maszynkiSłodycz piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 12-15 minut. Gdy się zrumieni, wyjmij blachę z pieca i ostudź.
Jak podawać ciasteczka z PRL-u?
Wypiek koniecznie ostudź. Ciasteczka z przepisu babci po schłodzeniu do temperatury pokojowej stają się przyjemnie kruche i chrupiące. Będą idealne do popołudniowej herbaty lub czarnej kawy. Możesz je delikatnie zanurzać w napoju. Tak właśnie jadała je moja babcia.
Inne warianty ciasteczek z maszynki
Moja babcia czasami piekła ciasteczka z dodatkiem kakao, ale to nie jedyny pomysł na urozmaicenie tego przysmaku. Dodaj do masy przyprawy korzenne takie jak cynamon, kardamon czy gałka muszkatołowa, a też uzyskasz ciekawe efekty. Możesz też pokusić się o wrzucenie do ciasta skórki z cytryny lub pomarańczy. Pamiętaj tylko, by wybrać ekologiczne owoce, dobrze je umyć i zetrzeć tylko barwna część skórki. W przeciwnym wypadku ciasteczka będą miały nieprzyjemny gorzki posmak. Ciasteczka z maszynki możesz też dowolnie udekorować. Postaw na lukier z soku z cytryny i cukru lub stopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, a będzie pysznie.
Czytaj też:
Te pyszne rogaliki wypiekała moja babunia. Teraz biorę jej przepis i zachwycam moją rodzinęCzytaj też:
Te kruche ciasteczka robię szybko i łatwo zmieniam w przegryzkę na Halloween. Dzieci je kochają