Moje proste ciasteczka bez cukru szybko skradły serca rodziny. Przepis podpatrzyłam jakiś czas temu u jednej z dietetyczek. Był tak banalny, że nie mogłam nie skorzystać. Wszystkie 4 składniki, których wymagał, akurat miałam w domu. Wzięłam się więc za pracę. Nie sądziłam, że kokosanki przyrządza się aż tak prędko i że wyjdą tak smaczne. Bliscy też się zachwycili i teraz nie ma weekendu, bym nie piekła tego smakołyku.
Jak zrobić pyszne ciasteczka bez cukru?
Kokosanki to kultowe ciasteczka, które do niedawna znałam jedynie ze wspomnień. Moja babcia wypiekała je nieco inaczej niż ja, ale smak słodyczy z mojego banalnego przepisu dorównuje dawnemu deserowi. Zrobienie jest szybkie. Muszę tylko ubić pianę z białek, a żółtka połączyć z erytrytolem – którym podmieniam cukier – i posiekaną białą czekoladą. Po wymieszaniu obu mas powstaje lekkie „ciasto”, z którego formuję okrągłe ciasteczka. Po upieczeniu smakują fantastycznie.
Przepis: Kokosanki bez cukru
Pyszne i proste ciasteczka, które zrobisz z zaledwie 4 składników.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 298 w każdej porcji
Składniki
- 280 g wiórków kokosowych
- 4 jajka
- 140 g erytrytolu
- 80 g białej czekolady
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCzekoladę posiekaj. Białka oddziel od żółtek.
- Robienie masy na kokosankiZ białek ubij sztywną pianę. Żółtka utrzyj z erytrytolem. Wsyp do nich wiórki kokosowe i rozdrobnioną czekoladę. Dodaj pianę. Ostrożnie wymieszaj.
- Pieczenie ciasteczekBlachę zabezpiecz papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki wykładaj masę, formując okrągłe kokosanki. Zachowuj między nimi odstępy. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.
Jak podawać kokosanki?
Pyszne ciasteczka z kokosem nie wymagają wielu dodatków. Zazwyczaj serwuję je po prostu do kawy lub herbaty. Czasem znikają, zanim zdążę przełożyć je na talerze. Możesz spróbować polać słodycz stopioną czekoladą lub lukrem po ostudzeniu. Nie przesadź jednak z ilością – to smak kokosa powinien grać pierwsze skrzypce.
Inne warianty ciasteczek z kokosem
Czekolada dodana do masy ma na celu jedynie nadać jej odpowiedniej konsystencji. Możesz jednak skusić się na użycie czekolady gorzkiej lub mlecznej, która bardziej zmieni smak ciasteczek z kokosem niż biała. Do masy na kokosanki możesz też dodać aromat np. waniliowy czy migdałowy. Korzystając z tego drugiego, uzyskasz słodycz przypominającą pralinki Raffaello. Efekt ten będzie bardziej wyraźny, jeśli dodatkowo użyjesz wiórków kokosowych wymieszanych z posiekanymi migdałami.
Czytaj też:
Z tanich składników robię obłędnie pyszne ciasteczka z twarożkiem. Są kruche i zawsze się udająCzytaj też:
Kakaowe ciasteczka robi się szybko i łatwo. Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci