Moja rodzina pokochała knedle. O tej porze roku nadziewam je pożywnym farszem

Moja rodzina pokochała knedle. O tej porze roku nadziewam je pożywnym farszem

Dodano: 
Knedle nadziewane mięsem
Knedle nadziewane mięsem Źródło: Shutterstock / Beata Krolikiewicz
Knedle kojarzą się z latem i owocami. Jednak moja rodzina na tyle polubiła to danie, że wciąż dopytuje się, kiedy zrobię knedle. O tej porze roku coraz trudniej kupić śliwki, więc kluski wypełniam pożywniejszym farszem.

Knedle to rodzaj klusek, robionych zwykle z ciasta ziemniaczanego, podobnego do kopytek lub ewentualnie z ciasta twarogowego. Najczęściej nadziewa się je owocami, np. śliwkami, morelami, truskawkami, jabłkami. Jednak można też wypełnić je twarogiem lub wytrawnym farszem, np. grzybowym, mięsnym. Po uformowaniu nadzianych klusek w kulki, wrzuca się je na osolony wrzątek i gotuje. Tak przyrządzone knedle podaje się z sosem lub okrasą, jako danie obiadowe.

Jak zrobić pyszne ciasto ziemniaczane na knedle?

By ciasto ziemniaczane wyszło delikatne i smaczne, trzeba pamiętać o kilku szczegółach. Po pierwsze przyrządzamy je z odpowiednich ziemniaków. Muszą to być ziemniaki o dużej zawartości skrobi, bo te potrzebują mniejszego dodatku mąki. A mniejszy dodatek mąki pszennej przekłada się na delikatniejsze ciasto. Oprócz niewielkich ilości mąki do wytłuczonych i ostudzonych ziemniaków dodaje się też jajko i trochę soli. Ciasto należy krótko wyrabiać, by nie zrobiło się kleiste.

Jak zrobić knedle z mięsnym farszem?

Mięsny farsz do knedli da się zrobić na dwa sposoby. Można go przygotować z mięsa mielonego, które podsmaża się z kilkoma dodatkami i przyprawia. Inna wersja, to przyrządzenie mięsnego farszu z gotowanego lub pieczonego mięsa. Należy je zmielić, lekko zblendować lub drobno posiekać i odpowiednio doprawić.

Przepis: Knedle z mięsem

Knedle ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
580 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Na farsz:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj je do miękkości. Po tym czasie ziemniaki odcedź, osusz i dokładnie wytłucz. Pozostaw je do wystygnięcia.
  2. Przygotowanie farszuNa patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko złocista. Dodaj mięso mielone i smaż, mieszając, aż się zarumieni. Dodaj czosnek, sól, pieprz oraz majeranek i smaż jeszcze kilka minut. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Przygotowanie ciastaDo ostudzonych ziemniaków dodaj jajko, szczyptę soli i szklankę mąki. Szybko wyrób w miarę jednolite ciasto. Jeśli będzie mało zwarte, dodaj do niego trochę więcej mąki.
  4. Formowanie knedliZ ciasta ziemniaczanego odrywaj kawałki wielkości dużej śliwki i rozpłaszczaj je na dłoni. Na środek każdego placka połóż łyżeczkę farszu mięsnego, dokładnie zlep brzegi, uformuj kulki.
  5. Gotowanie knedliW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Przykręć nieco ogień pod garnkiem i delikatnie wkładaj do wrzątku knedle. Gotuj je na średnim ogniu 5-7 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je na talerze łyżką cedzakową i polej ulubionym dodatkiem.

Z czym podać knedle z mięsnym farszem?

Knedle z mięsnym farszem doskonale będą smakować podane z różnymi dodatkami. Najprostsza wersja, to okraszenie ich podsmażoną na oleju cebulką lub cebulą z dodatkiem pokrojonego boczku albo kiełbasy. Można też polać je stopionym masłem, śmietaną lub sosem, np. pieczeniowym lub grzybowym. Do knedli z mięsem polecam też przepis na kremowy sos pieczeniowy oraz soczystą surówkę z kapusty pekińskiej.

Czytaj też:
Z dojrzałych śliwek robię pyszne knedle. Cała rodzina kocha to danie kuchni polskiej
Czytaj też:
Kotlety ziemniaczane robię z sekretnym składnikiem. To mój przepis na tani i sycący obiad

Źródło: smaki.pl