Na piątkowy obiad zrobiłam te pyszne placuszki. Zniknęły z talerzy jako pierwsze

Na piątkowy obiad zrobiłam te pyszne placuszki. Zniknęły z talerzy jako pierwsze

Dodano: 
Placuszki rybne z dorsza
Placuszki rybne z dorsza Źródło: Shutterstock / from my point of view
Zwykła smażona ryba to już przeszłość. W moim domu królują pyszne placuszki z dorsza. Taki piątkowy obiad to dla mojej rodziny nie lada gratka. Musisz spróbować.

Rybne danie to klasyk na piątkowy obiad. Ostatnio jednak, zamiast smażyć filety w panierce, częściej decyduję się na zrobienie prostego smakołyku w formie placuszków. To wciąż połączenie delikatnego mięsa ryby z panierką, ale sposób przygotowania sprawia, że danie jest soczyste i bardzo aromatyczne. Czas przygotowania też nie jest długi, wiec polecam spróbować. Twoja rodzina będzie zachwycona.

Jak zrobić pyszne placuszki rybne?

Smakowite rybne danie robisz bardzo sprawnie. Musisz tylko rozdrobnić filety — ja biorę te z dorsza — połączyć je z cebulką, jajkiem i natką pietruszki, a potem obtoczyć w bułce tartej z dodatkiem mąki pszennej. Po usmażeniu uzyskasz chrupiącą z zewnątrz i soczystą w środku alternatywę smażonej ryby. Moi bliscy ją wręcz pochłaniają.

Przepis: Placuszki rybne z dorsza

Pyszne danie idealne na piątkowy obiad dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
385 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g filetu z dorsza
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 100 g bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówDorsza oczyść. Posiekaj go lub zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę obierz, potnij w niewielką kostkę. Bułkę tartą wymieszaj z mąką pszenną.
  2. Robienie placuszków rybnychRybę połącz z cebulą, natką pietruszki i jajkiem. Wyrób masę i dopraw ją solą oraz pieprzem. Formuj z niej okrągłe, lekko spłaszczone kotlety.
  3. Panierowanie i smażenie rybyPlacuszki obtocz w mieszance bułki tartej i mąki. Smaż je na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na średnim ogniu. Będą gotowe, gdy zrumienią się z obu stron.

Jak podawać pyszny piątkowy obiad z placuszkami rybnymi?

Rybne danie świetnie smakuje z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. Takie dodatki do nietypowej smażonej ryby moim zdaniem pasują najlepiej. Możesz jednak podać inne warzywa, które lubisz, oraz kaszę lub ryż. W moim domu często do placuszków rybnych serwowany jest też sos tatarski. On także dobrze podkreśla smak tego aromatycznego posiłku.

Inne warianty placuszków rybnych

Masę na ten rybny przysmak możesz wzbogacić o tarte warzywa, które dodadzą mu soczystości np. cukinię, ziemniaka lub dynię. Jeśli się na to zdecydujesz, konieczne okazać może się wybranie innych ziół oraz przypraw. Do ryby z dynią szczególnie polecam kurkumę lub imbir. W przypadku ziemniaków lub cukinii dobrze sprawdzi się tymianek, który jest bardziej wyrazisty niż natka pietruszki.

Zamiast bułki tartej do panierowania smakowitych placuszków rybnych możesz użyć zmielonych płatków owsianych, posiekanych orzechów włoskich, a nawet wiórków kokosowych. Możesz też zdecydować się na pieczenie tego pysznego piątkowego obiadu. Danie z pieca będzie dużo lżejsze niż smażone, a wciąż soczyste i satysfakcjonujące.

Czytaj też:
Ten pyszny piątkowy obiad zastąpi paluszki rybne. Banalny przepis, który pokochasz
Czytaj też:
Ta pyszna zapiekanka z rybą to mój patent na piątkowy obiad. Po gotowaniu nie ma dużo zmywania