Te obłędnie pyszne rogaliki zawsze wychodzą. Patent na nie pochodzi od cukiernika

Te obłędnie pyszne rogaliki zawsze wychodzą. Patent na nie pochodzi od cukiernika

Dodano: 
Rugelachy
Rugelachy Źródło: Shutterstock / uniqueton
Słodkie, maślane rogaliki skuszą każdego. Moja kuzynka ma przepis, z którego wychodzą zawsze. Dostała go od znajomego cukiernika. Jest banalny, więc często korzystam.

Delikatne rogaliki z ciasta maślanego ze smakowitym czekoladowym nadzieniem skuszą każdego łasucha. Najpyszniejszymi moim zdaniem są rugelachy. Moja kuzynka robi je z przepisu znajomego cukiernika, a ja już jakiś czas temu poszłam w jej ślady. Ta słodycz o żydowskich korzeniach, dobrze znana na terenie Polski i Ukrainy, w moim domu cieszy się ogromną popularnością i znika bardzo szybko. Pracy przy niej nie ma dużo, więc polecam spróbować.

Jak zrobić pyszne rugelachy?

Wykonane tych rogalików nie jest skomplikowane. Wystarczy, że zagnieciesz ciasto, a po schłodzeniu uformujesz w cienkie trójkąty i ciasno zawiniesz wraz z farszem. U mnie jest to stopiona gorzka czekolada z masłem, która przyjemnie kontrastuje ze słodkim ciastem. Wypiek smakuje tak dobrze, że nim się obejrzysz, zniknie z talerzy.

Przepis: Rugelachy

Pyszne rogaliki z czekoladą, które zachwycą nawet najbardziej wybrednych.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
575 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 100 g serka śmietankowego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciasta na rogalikiDo miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj sól oraz cukier i wymieszaj. Zimne masło pokrój w kostkę. Połącz z suchymi produktami. Dodaj jeszcze serek, żółtko i ekstrakt waniliowy. Zagnieć ciasto i zawiń je w folię spożywczą. Schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut.
  2. Robienie nadzieniaCzekoladę posiekaj. Roztop ją wraz z masłem. Wymieszaj.
  3. Formowanie rogalików z makiemRozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 3-4 mm. Pokrój ja na trójkąty. Na szerokiej części każdego z nich umieść porcję nadzienia, a następnie zwiń ciasno, zaczynając od tego miejsca.
  4. Pieczenie rugelachówBlachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej uformowane rogaliki. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut. Rugelachy będą gotowe, gdy staną się złote z zewnątrz.

Jak podawać rogaliki z czekoladą?

Najprostszą, a zarazem moim zdaniem najsmaczniejszą, opcją jest posypanie ostudzonych rugelachów cukrem pudrem. Nie przepadam za bardzo słodkimi wypiekami, więc dla mnie takie wykończenie jest w sam raz. Jeśli chcesz, możesz jednak polać te rogaliki lukrem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi. Inne polewy też pewnie się sprawdzą.

Inne warianty rugelachów

Wewnątrz ciasta możesz zamknąć bardziej tradycyjny farsz w postaci powideł śliwkowych lub innej owocowej konfitury. Tak rugelachy przyrządzano dawniej, lecz z czasem – i upowszechnianiem się receptury – zaczęto do rogalików dodawać inne nadzienia. Dobrym pomysłem będzie zatem także nadzianie rugelachów masą makową, posiekanymi suszonymi owocami lub orzechami w postaci pasty z wyczuwalnymi kawałkami lub gładkiego kremu. Słyszałam również o wytrawnych odsłonach tego smakowitego wypieku, w których w cieście bez cukru zamknięte zostają takie dodatki jak pesto, twarożek z ziołami czy inne warzywne sosy.

Czytaj też:
Te pyszne rogaliki wypiekała moja babunia. Teraz biorę jej przepis i zachwycam moją rodzinę
Czytaj też:
Wianki z ciasta francuskiego i jabłek. Smaczny i szybki deser za grosze

Źródło: Smaki.pl