Usmaż aromatyczną wędlinę i zawiń ulubione dodatki. To śniadanie idealne na chłodne poranki

Usmaż aromatyczną wędlinę i zawiń ulubione dodatki. To śniadanie idealne na chłodne poranki

Dodano: 
Roladki z boczku
Roladki z boczku Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Można powiedzieć, że to jajecznica z boczkiem, ale podana w nietypowe formie. Mięsne roladki wypełnione jajecznym farszem dobrze smakują i świetnie wyglądają.

Jeśli znudziła ci się zwykła jajecznica na boczku, to łap nasz przepis na roladki z boczkiem. Niektórzy żartobliwie nazywają je boczkowym sushi, ale niezależnie od tego, jak będziesz na nie mówić, jedno jest pewne: wyglądają bardzo oryginalnie i fanom tradycyjnej jajecznicy z dużą ilością smażonego boczku na pewno posmakują. My do tego zestawu dorzuciliśmy jeszcze zdrowe awokado.

Jak zrobić roladki z boczku?

Zrobienie roladek z boczku nie jest trudne, ale warto pamiętać o prostych zasadach, aby roladki dało się łatwo zawinąć. Plastry boczku nie mogą być usmażone na chrupko. Powinny się lekko zezłocić, a tłuszcz zacząć wytapiać. W przepisie dorzucamy na patelnię jeszcze odrobinę masła, to sprawi, że boczek będzie miał jeszcze więcej aromatu.

Nadzienie to zwykła jajecznica na maśle oraz awokado, które nie tylko doda smaku, ale dzięki zielonemu dodatkowi roladki będą ładnie wyglądać po przekrojeniu.

Ważne jest odpowiednie ułożenie plastrów boczku przed zawijaniem. Mają stworzyć coś w rodzaju boczkowego płatu czy arkusza, w który zawija się nadzienie (dokładnie jak przy sushi).

Przepis: Roladki z boczku

Pomysł na śniadanie na ciepło.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
871 w każdej porcji

Składniki

  • 8 plasterków boczku
  • 3 jajka
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPlastry boczku połóż na patelni i smaż, aż tłuszcz zacznie się wytapiać. Wrzuć na patelnię część masła i smaż jeszcze chwilę. Na reszcie masła usmaż jajecznicę, dopraw ją solą i pieprzem. Awokado pokrój na paski.
  2. Robienie roladekUsmażona kawałki boczku wyłóż na deskę lub blat, układając jeden za drugim tak, aby na siebie lekko nachodziły. Na tak przygotowany boczkowy płat nałóż usmażoną jajecznicę, kawałki awokado i zawiń wszystko jak roladę. Ostrym nożem pokrój na mniejsze kawałki.

Inne pomysły na śniadaniowe roladki z boczku

Nasza propozycja to roladki z dodatkiem awokado, ale oprócz jajecznicy możesz dodać do dania swoje ulubione składniki. Będzie tu pasować np. żółty ser (plastry możesz ułożyć na ciepłym płacie z boczku), liście szpinaku, kolorowa papryka pokrojona w paski, szczypiorek, suszone pomidory czy smażone pieczarki. Boczek można również posmarować ulubionym serkiem kanapkowym (sprawdzi się tu serek nie tylko śmietankowy, ale też serki smakowe: np. chrzanowy, ziołowy czy szczypiorkowy).

Jeśli zależy ci, aby nieco odchudzić całe danie, zamiast boczku możesz do zrobienia roladek wykorzystać również szynkę.

Czytaj też:
W kanapki do pracy wkładam coś pyszniejszego niż plasterki. I nie potrzebuję kupować lunchu
Czytaj też:
Z tym nietypowym dodatkiem kawa smakuje wyśmienicie. Pomoże ci też zrzucić niechciane boczki