Rozbijam to tanie mięso i robię z niego sznycle. Rozpływają się w ustach i biją na głowę schabowe

Rozbijam to tanie mięso i robię z niego sznycle. Rozpływają się w ustach i biją na głowę schabowe

Dodano: 
Filet z piersi kurczaka
Filet z piersi kurczaka Źródło: Shutterstock / ismailyurtozveri35
W moim domu dużym powodzeniem cieszą się kotlety. Jednak od jakiegoś czasu nie są to schabowe, a delikatne i soczyste sznycle. Robię je z taniego mięsa, które po przyrządzeniu wprost rozpływa się w ustach.

Schabowe od jakiegoś czasu mają w moim domu dużą konkurencję. Są nią sznycle, które przygotowuję z delikatnego i taniego mięsa. Gotowa potrawa szybko znika z talerzy i wszyscy proszą o dokładkę. A robi się ją prosto i szybko, nawet po przyjściu z pracy. Taki obiad sprawdzi się na co dzień, ale też od święta.

Z jakiego mięsa robi się sznycle?

Najsłynniejsze sznycle to sznycle po wiedeńsku czyli Wiener Schnitzel. Kotlety te robi się z mięsa cielęcego, a dokładnie z cielęcego udźca. Po pokrojeniu w plastry, mięso cienko się rozbija, a potem panieruje w mące, jajku, tartej bułce i smaży się na patelni. Jednak nieco tańszą wersję sznycli można też przyrządzić z innego, delikatnego mięsa, np. z indyczego fileta lub z piersi z kurczaka.

Jak zrobić sznycle z piersi z kurczaka?

Sznycle z piersi z kurczaka robi się na podobnej zasadzie, jak schabowe. Używa się tylko delikatniejszego mięsa, które warto pokroić wzdłuż w plastry, a potem dość cienko rozbić. Trzeba przy tym jednak uważać, by nie porozrywać plastrów fileta.

Przepis: Sznycle z piersi z kurczaka

Delikatne sznycle z fileta z piersi z kurczaka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka ok. 500 g
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsa i panierkiFilety z piersi z kurczaka oczyść z błon, opłucz, osusz. Każdą przekrój wzdłuż na dwa płaty. Dość cienko je rozbij przy użyciu kuchennego tłuczka. Oprósz solą i pieprzem. Na jeden płaski talerz wysyp mąką, na drugi tartą bułkę. W trzecim, głębszym rozkłóć jajka.
  2. Smażenie sznycliNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Sznycle panieruj najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w tartej bułce. Kładź na gorący tłuszcz i smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste. Zdejmij je z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: By sznycle wyszły delikatne i chrupiące warto je smażyć na sporej ilości tłuszczu.

Z czym podać sznycle z piersi z kurczaka?

Sznycle z piersi z kurczaka wyglądem przypominają nieco kotlety schabowe. Są jednak od nich cieńsze i delikatniejsze. Danie to warto podać z plasterkiem cytryny, której sokiem warto skropić sznycle przed spożyciem. Jeśli zaś chodzi o dodatki, najlepiej sprawdzą się gotowane ziemniaki, puree ziemniaczane lub frytki. Dopełnieniem zaś będą łagodne w smaku surówki, np. surówka z marchewki czy surówka z kapusty pekińskiej.

Czytaj też:
Pierś z kurczaka w tej panierce podbiła serca moich dzieci. Sekretem dania są dwa nietypowe składniki
Czytaj też:
Schabowe moczę w tym pełnym smaku płynie. Po usmażeniu mięso dosłownie rozpływa się w ustach