Pierś z kurczaka na obiad przygotowuję dość często. Zrobienie dania, które posmakuje moim dzieciom to wyzwanie, a panierowane filety drobiowe należą do ich ulubionych przysmaków. Nie przypuszczałam jednak, że mój nowy przepis aż tak przypadnie im do gustu. Do kotletów dodałam dwa smaczne produkty, które miałam w kuchni. Już wiem, że często będę wracać do tego patentu.
Jak zrobić pyszną pierś z kurczaka w panierce?
Wykonanie pysznego mięsa w panierce nie jest trudne. Tym razem wzięłam starty na tarce ser żółty i pokruszone krakersy. Użyłam ich zamiast bułki tartej, która akurat mi się skończyła. Wcześniej oprószyłam mięso mąką pszenną i zanurzyłam je w jajku. Dzięki temu smakowita otoczka dobrze się go trzymała, a tłuszcz podczas smażenia nie pryskał.
Przepis: Pierś z kurczaka w panierce z sera i krakersów
Pyszne danie obiadowe z nietuzinkową panierką, które skusi nawet niejadków.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 517 w każdej porcji
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 100 g sera żółtego
- 100 g solonych krakersów
- 40 g mąki pszennej
- pieprz
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówKurczaka oczyść, delikatnie rozbij. Gdyby filety były bardzo duże, potnij je na mniejsze kawałki. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach, a krakersy pokrusz. Wymieszaj je ze sobą w głębokim talerzu.
- Panierowanie i smażenie piersi z kurczakaDo osobnego naczynia wbij jajka i roztrzep je z dodatkiem pieprzu. W trzecim talerzu umieść mąkę pszenną. Kawałki kurczaka obtaczaj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach oraz mieszance krakersów i sera.
- Smażenie panierowanych filetów drobiowychNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż na nim piersi z kurczaka, przy średniej mocy palnika. Będą gotowe, gdy uzyskają lekko złoty kolor każdej strony.
Jak podać panierowane filety drobiowe?
Do usmażonej w nietuzinkowej panierce piersi z kurczaka będzie pasowało wiele dodatków. Moimi ulubionymi są ziemniaki z koperkiem oraz prosta sałatka z pomidorów i cebuli. Dla dzieci zazwyczaj przygotowuję kremowe purée ziemniaczane oraz zasmażane buraczki.
Możesz jednak śmiało podać to danie z frytkami, ryżem czy ugotowaną na sypko kaszą o subtelnym smaku oraz swoją ulubioną surówką. Klasyki takie jak colesław czy marchewka z jabłkiem będą znakomitym wyborem.
Inne warianty piersi z kurczaka w panierce
Słone krakersy możesz zastąpić smakowymi np. cebulowymi lub bekonowymi. Ser żółty też możesz wziąć mniej lub bardziej wyrazisty. Jeśli masz ochotę na danie z charakterem do panierki wsyp ostrą paprykę albo sporą szczyptę pieprzu. Dobrym pomysłem będzie też posmarowanie filetów drobiowych rozdrobnionym czosnkiem przed obtaczaniem ich w dodatkach.
Do masy jajecznej możesz dodać zioła. Taka pierś z kurczaka będzie miała bardzo przyjemny zapach, a przy okazji będzie nieco lżej strawna, bo zioła dobrze wpływają na układ pokarmowy.
Czytaj też:
Kucharz pokazał, jak zrobić chrupiącego kurczaka w cieście kokosowym. Ważne są 2 szczegółyCzytaj też:
Przyjaciółka pokazała mi jeden dodatek do kurczaka. Tak chrupiącej panierki dawno nie widziałam