Surówki są częstym dodatkiem do obiadu. U mnie zazwyczaj pojawiają się różne ciekawe wersje dobrze znanych klasyków kuchni polskiej. Tak było ostatnio, kiedy po raz kolejny przygotowałam moją ulubioną kompozycję na bazie marchewki. Słodkie warzywo połączyłam z imbirem i kilkoma dodatkami, uzyskując niesamowicie soczystą surówkę w stylu azjatyckim, wręcz idealną do przygotowanych wtedy kotletów w chrupiącej panierce z panko.
Jak zrobić szybką surówkę z marchewki?
Ten banalny dodatek do obiadu wykonasz w mniej więcej 5 minut. Musisz tylko obrać marchew oraz imbir, rozdrobnić je na tarce do jarzyn i połączyć z dodatkami. U mnie są to najczęściej sok z cytryny, syrop klonowy i olej rzepakowy. Bywa jednak, że zamieniam je na inne słodkie i kwaśne produkty, więc jeśli akurat nie masz ich pod ręką, zerknij na dalsze wskazówki. Tę surówkę naprawdę warto przetestować.
Przepis: Surówka z marchewki z imbirem
Pyszny dodatek do obiadu, który wzmocni odporność
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 107 w każdej porcji
Składniki
- 4 średnie marchewki
- 4 cm kawałek świeżego imbiru
- 1/2 niedużej cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMarchewki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Imbir i obierz i rozdrobnij na drobnych oczkach tarki. Z cytryny wyciśnij sok.
- Robienie surówki z marchewki i imbiruWiórki marchewki i imbiru wrzuć do miski. Dodaj olej rzepakowy, sok z cytryny oraz syrop klonowy. Wymieszaj. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.
Jak podać surówkę w stylu azjatyckim?
Ta soczysta i lekko ostra kompozycja świetnie pasuje do mięs w chrupiącej panierce. Ja najczęściej serwuję ją wraz z piersią z kurczaka smażoną w otoczce z panko, czyli japońskiej alternatywy bułki tartej. Lubię też łączyć ją z kotletami mielonymi z porem albo z pysznym schabem w panierce z dodatkiem sezamu. Talerze uzupełniam wtedy o frytki lub ryż. Moja rodzina kocha te obiady o orientalnym charakterze.
Inne warianty surówki z marchewki i imbiru
Pyszny dodatek do obiadu w stylu azjatyckim możesz modyfikować i urozmaicać. Oto kilka wskazówek:
- Smak surówki możesz wzbogacić, wrzucając do niego pokrojonego w cienkie słupki ogórka szklarniowego. Warzywo nada całości przyjemnego odświeżającego charakteru.
- Jeśli lubisz kolendrę, śmiało posyp jej listkami tę surówkę. Doskonale tutaj pasują. Możesz również pokusić się o zmielenie ziaren tej przyprawy i dodanie ich do sosu.
- Cytrynę w surówce możesz zamienić na limonkę albo niewielką ilość niezbyt mocnego w smaku octu np. ryżowego, winnego lub jabłkowego. Też będzie smacznie.
Czytaj też:
Robisz surówkę z marchewki? Koniecznie pamiętaj o tym dodatkuCzytaj też:
Ta surówka z marchewki smakuje jak z najlepszej restauracji. Dodaję tylko ogórka i pyszny sos