Podsmażam kilka składników i dodaję ugotowany ryż. Oto mój sposób na szybki obiad z patelni

Podsmażam kilka składników i dodaję ugotowany ryż. Oto mój sposób na szybki obiad z patelni

Dodano: 
Ryż z mięsem i warzywami
Ryż z mięsem i warzywami Źródło: Shutterstock / New Africa
Pomysłów na szybki obiad jest całe mnóstwo. Jeśli jednak chcecie, by wasza potrawa bazowała na ryżu, polecam proste danie z patelni. Nie trzeba stosować wymyślnych dodatków, a całość robi się raz-dwa.

Pomysł na danie obiadowe z ryżem w roli głównej, zwykle przychodzi mi do głowy, gdy z poprzedniego obiadu zostanie mi sporo ryżu. Zamiast wyrzucać, przerabiam go na zupełnie nową i smaczną potrawę. Wystarczy podsmażyć na patelni kilka składników, a potem dodać ugotowany ryż i całość odpowiednio doprawić. Tym daniem naprawdę można się najeść.

Jaki ryż jest najlepszy do dania z patelni?

Do dania z patelni najlepszy jest ryż ugotowany na sypko. Tylko wtedy nie będzie posklejany i da się go ładnie podsmażyć z innymi dodatkami. Jeśli zaś chodzi o rodzaj, może to być w zasadzie każdy ryż, z wyjątkiem krótkoziarnistego. Ten bowiem ma tendencję do sklejania się. Możecie więc sięgnąć po: ryż biały długoziarnisty, ryż brązowy czy ryż parboiled. Dobrym pomysłem jest też połączenie wybranego ryż z ryżem dzikim, który wygląda niezwykle efektownie na talerzach.

Jak zrobić ryż z mięsem i warzywami na patelni?

Przygotowanie tego dania należy rozpocząć od ugotowania na sypko ryżu. Gdy ten stygnie, należy podsmażyć warzywa i mięso. Potem dodaje się do nich ryż i całość przesmaża się kilka minut na tłuszczu z dodatkiem przypraw. W tym czasie danie nabierze wyraźnego smaku i połączy się w pyszną całość.

Przepis: Ryż z mięsem i warzywami z patelni

Sycący ryż z patelni z dodatkiem warzyw i mięsa z kurczaka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 250 g fileta z piersi kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówRyż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. Przemieszaj go widelcem, odstaw by przestygł. Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paski, oprósz przyprawami. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę oczyść, pokrój w słupki. Fasolkę opłucz, pokrój na kawałki. Czosnek i imbir obierz, posiekaj.
  2. Podsmażanie składnikówNa patelni rozgrzej olej. Wsyp cebulę i zeszklij ją na niedużym ogniu. Dodaj marchewkę, fasolkę i groszek i smaż je kilka minut, często mieszając. Dorzuć czosnek i imbir, całość chwilę przesmaż. Warzywa zdejmij z patelni. Teraz na patelni zrumień paski mięsa.
  3. Smażenie daniaDo podsmażonego mięsa dodaj podsmażone warzywa i ryż. Dodaj też sos sojowy i przyprawy. Całość smaż kilka minut, cały czas mieszając. Potrawę dopraw do smaku.

Jakie warzywa można dorzucić do ryżu z patelni?

Jeśli chodzi o smażenie na patelni, to sprawdzi się tu wiele warzyw. Ważne by nie były zbyt soczyste, bo wtedy rozpadną się w czasie smażenia i zbyt mocno nawilżą ryż. Lepiej więc unikać pomidorów. Pozostałe warzywa są jak najbardziej godne uwagi. Dobrze, by jednak dodawać warzywa o różnych kolorach, tak by danie zyskało apetyczny wygląd. Można więc sięgnąć np. po paprykę i fasolkę szparagową albo brokuł czy po kukurydzę i cukinię.

Czytaj też:
Gdy brakuje czasu lub chęci do gotowania, wrzucam na patelnię dwa składniki. To najlepszy ekspresowy obiad
Czytaj też:
Takie soczyste mięso z patelni robi moja sąsiadka. Gdy spróbowałam, wpadłam w zachwyt