Gdy brakuje czasu lub chęci do gotowania, wrzucam na patelnię dwa składniki. To najlepszy ekspresowy obiad

Gdy brakuje czasu lub chęci do gotowania, wrzucam na patelnię dwa składniki. To najlepszy ekspresowy obiad

Dodano: 
Kiełbasa smażona z ziemniakami
Kiełbasa smażona z ziemniakami Źródło: Shutterstock / siamionau pavel
Ekspresowy obiad z dwóch składników łączy uwielbiane przez moją rodzinę ziemniaki i kiełbasę. Danie, choć proste, zachwyca bogatym smakiem i trafia w gusta wielbicieli kuchni polskiej. Polecam przepis na chrupiące ziemniaki z kiełbasą.

Kiełbasa z ziemniakami to jedno z dań kuchni polskiej. Niegdyś w wielu domach serwowano kiełbasę z wody z tłuczonymi ziemniakami lub ziemniakami z wody i obowiązkowo zasmażaną kapustą. Ja nie przepadałem za tą potrawą, lecz smażone ziemniaki z plasterkami kiełbasy mógłbym jeść niemal codziennie. Moi bliscy też przepadają za tym tanim daniem.

Jaka kiełbasa jest najlepsza do smażenia z ziemniakami?

Przed zakupem zawsze warto sprawdzić skład kiełbasy, żeby uniknąć niemiłych niespodzianek. Jeżeli w jej składzie znajduje się sól skalna (saletra), to najlepiej zrezygnować z jej zakupu, bo pod wpływem wysokiej temperatury saletra rozpada się na szkodliwe dla zdrowia związki. Długi skład kiełbasy, w którym znajdują się: MOM (mięso oddzielone mechanicznie), woda, białko sojowe, glutaminian sodu, glukoza i białko pszenne wskazuje, że mamy do czynienia z produktem mięsnym niskiej jakości – taka kiełbasa smakiem i konsystencją często przypomina najtańsze parówki.

Jak zrobić ekspresowy obiad z dwóch składników?

Ekspresowy obiad z dwóch składników robię w około 35 minut. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, mocno podsmażam kiełbasę. Polecam wybrać średnio rozdrobnioną i umiarkowanie tłustą kiełbasę np. zwyczajną, grillową, podwawelską lub śląską. Ziemniaki, które po ugotowaniu będą smażone, powinny zawierać niewiele skrobi. Idealne do smażenia są ziemniaki sałatkowe np. Ditta, Lord Sante Velux oraz ziemniaki ogólnoużytkowe np. Sante, Irga, Irys.

Przepis: Kiełbasa smażona z ziemniakami

Ten ekspresowy obiad smakuje genialnie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 5 średnich ziemniaków
  • 300 g kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówZiemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę o boku około 1,5-2 cm. Przełóż pokrojone ziemniaki do garnka i zalej wrzącą wodą. Dodaj około 1/2 łyżeczki soli – jeżeli ziemniaki wyjdą mało słone, to doprawisz je po obsmażeniu. Ugotuj ziemniaki pod przykryciem niemal do miękkości. Ugotowane ziemniaki przełóż na sitko i odsącz z nadmiaru wody. Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki. Szczypiorek (opcjonalnie cebulkę dymkę) umyj, osusz i posiekaj.
  2. Smażenie kiełbasyRozgrzej dużą patelnię z grubym dnem. Natłuść ją kilkoma kroplami oleju i podsmaż plasterki kiełbasy z obu stron. Jeżeli kiełbasa jest bardzo tłusta, to możesz zrezygnować z dodawania oleju i podsmażyć ją na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Usmażoną kiełbasę zdejmij z patelni. Możesz odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. Smażenie ziemniakówNa patelnię po smażeniu kiełbasy dodaj pozostały olej. Jeżeli tłuszcz z kiełbasy się przypalił, to umyj patelnię i dopiero wówczas przystąp do smażenia. Rozłóż ziemniaki na całej patelni i oprósz papryką słodką i wędzoną oraz pieprzem. Smaż ziemniaki na średnim ogniu, aż będą miały chrupiącą skórkę. Nie mieszaj ziemniaków zbyt często, ale uważaj, żeby się nie przypaliły. Wskazówka: olej, na który położysz ziemniaki, powinien być mocno rozgrzany. Jeżeli będzie chłodny, to ziemniaki wchłoną tłuszcz.
  4. Połączenie składnikówNa patelnię z podsmażonymi ziemniakami dodaj kiełbasę i smaż do momentu, aż będzie ciepła. Spróbuj potrawę i ewentualnie dopraw ją solą.

Powyższy przepis możesz modyfikować, dopasowując smak potrawy do indywidualnych potrzeb. Na patelnię możesz dorzucić np. pokrojonego w kostkę pora, paprykę słodką, paprykę ostrą, cebulę oraz czosnek. Ze smakiem smażonych ziemniaków oraz kiełbasy świetnie komponują się świeże i suszone zioła np. tymianek, rozmaryn, a także majeranek.

Wskazówka: Zwykłe ziemniaki możesz zastąpić batatami, a kiełbasę pieczonym lub gotowanym kurczakiem, szynką, boczkiem, kabanosami. Jeżeli chcesz użyć suchej i chudej wędliny, to jedynie lekko ją podsmaż, żeby zbyt mocno nie wyschła.

Jak podawać ekspresowy obiad z dwóch składników?

Smażone ziemniaki z kiełbasą podawaj gorące. Przed podaniem posyp potrawę cebulką dymką lub szczypiorkiem. Możesz również skropić danie odrobiną aromatyzowanego czosnkiem, chili lub ziołami oleju bądź oliwą z oliwek. Do potrawy możesz podać sałatkę np. z sezonowych warzyw, pora lub selera.

Czytaj też:
Biorę najtańsze warzywo i w kilka chwil robię genialne danie. Ten ekspresowy obiad mogę jeść codziennie
Czytaj też:
Delikatne mięso nadziewam kilkoma składnikami i piekę. To mój popisowy przepis na rodzinny obiad