Kasia Sienkiewicz piecze arbuza, a ja robię wegańskiego łososia z taniego warzywa. To najlepsza wersja!

Kasia Sienkiewicz piecze arbuza, a ja robię wegańskiego łososia z taniego warzywa. To najlepsza wersja!

Dodano: 
Marchewka
Marchewka Źródło: Shutterstock / Elenka Klimova
Kasia Sienkiewicz z zespołu „Kwiat Jabłoni” pochwaliła się, że robi wegańskiego łososia z arbuza. Ja od kilku lat robię wegańskiego łososia... z marchewki. Ta zaskakująca przekąska jest hitem wszystkich imprez.

Zawsze fascynowało mnie to, jakie smaki i tekstury można osiągnąć, wykorzystując jedynie roślinne składniki. Dlatego chętnie eksperymentuję z przepisami na wegańskie odpowiedniki mięsa czy ryb. Kiedy tyle osób dziwiło się i śmiało z Kasi Sienkiewicz, która w Radiu Zet pochwaliła się, że piecze arbuza i robi z niego wegańskiego łososia, ja miałam ochotę powiedzieć: „Hej, ale przecież najlepszego wegańskiego łososia robi się z marchewki!”. Taką przekąskę przygotowałam pierwszy raz kilka lat temu na rodzinną imprezę i okazała się tak dobra, że na drugi dzień szykowałam kolejną porcję.

Jak zrobić wegańskiego łososia z marchewki?

Sposobów na zrobienie tej przekąski jest kilka. Elementem wspólnym każdego z nich jest marynowanie podłużnych plasterków marchewki w marynacie z dodatkiem glonów nori. Ważnym dodatkiem jest olej, może być dowolny, ale jeśli tylko masz możliwość, wybierz olej lniany, który również ma charakterystyczny, delikatnie rybny posmak (poza tym jest bardzo zdrowy).

Część przepisów każde najpierw marynować marchewkę, a potem ją upiec. Ja wolę inny sposób i taki podaję w przepisie: to bardzo krótkie gotowanie marchewki (ma pozostać delikatnie chrupiąca), a dopiero potem wrzucenie jej do marynaty. Należy ją marynować minimum 12 godzin, ale najlepsza jest po całej dobie. W trakcie można kilka razy ją dodatkowo przemieszać, aby marynata równomiernie pokryła kawałki warzywa.

Czosnek podaję jako opcję, ale sama zawsze go wykorzystuję. Czasem też zamiast czosnku dodaję odrobinę tartego, świeżego imbiru. Do marynaty można dodać także czosnek w proszku.

Przepis: Łosoś z marchewki

Pomysł na wegańską alternatywę dla łososia.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
12 godz.
Czas gotowania
3 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
119 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże marchewki
  • 2 arkusze nori
  • 6 łyżek oleju lnianego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki

opcjonalnie:

  • 1 mały ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie marchewkiMarchewkę obierz i pokrój przy pomocy obieraczki na podłużne plastry. Zagotuj w garnku wodę i wrzuć marchewkę na trzy minuty do wrzątku. Następnie schłodź w zimnej wodzie.
  2. Marynowanie marchewkiWymieszaj olej, sos sojowy, paprykę wędzoną, dodaj pokruszone arkusze nori i opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj dokładnie marynatę z marchewką. Wstaw tak przygotowaną marchewkę na noc do lodówki. Po tym czasie odsącz z marynaty i podawaj w dowolny sposób.

Jak wykorzystać łososia z marchewki?

Tę nietypową przekąskę z marchewki, która smakuje niczym wędzona ryba i nawet kolorem przypomina łososia, można dodać wszędzie tam, gdzie dodałbyś wędzonego łososia. Ja uwielbiam taką marchewkę kłaść na kanapki, a w wersji imprezowej wykorzystuję ją jako dodatek do sałatki (np. z rukoli i ogórka) albo do zrobienia oryginalnych koreczków. Takie plasterki pachnącej i smakującej morzem marchewki można też wykorzystać do przygotowania sushi. Możliwości jest wiele, a ogranicza je jedynie wyobraźnia.

Czytaj też:
Wiemy, jak zrobić łososia z arbuza. Kasia Sienkiewicz zszokowała pół Polski, a ten pieczony arbuz naprawdę smakuje jak ryba
Czytaj też:
Do kremu z buraka zawsze dodaję te owoce. To pomysł, który podpatrzyłam w restauracji