Warzywne dania potrafią być pyszne i pożywne. Spójrzcie tylko na moją zapiekankę, którą robię raz-dwa. Rzeczywiście nie ma przy niej dużo pracy, bo warzywa jedynie rozdrabniam, a potem zalewam prostą masą. Po upieczeniu całość dosłownie rozpływa się w ustach. I co ważne – tym daniem naprawdę można się najeść.
Jakie warzywa nadają się do zapiekania w masie?
Do zapiekania w prostej masie nadają się niemal wszystkie warzywa. Masa sprawia bowiem, że żadne z nich nie wyschną, a nawet te twardsze zdążą zmięknąć w czasie pieczenia. Można więc sięgnąć po: brokuł, marchewkę, cebulę, paprykę, cukinię, bakłażan czy fasolkę szparagową. Warzyw do zapiekania w masie nie trzeba wcześniej podgotowywać. Wystarczy tylko odpowiednio długo je piec.
Jak zrobić warzywa zapiekane w masie jajeczno-śmietanowej?
Warzywa zapiekane w masie jajeczno-śmietanowej to niezwykle proste danie. Z jego przyrządzeniem poradzi sobie nawet mniej wprawna osoba. Warzywa trzeba tylko oczyścić i pokroić na nieduże kawałki. Potem należy je zalać sosem składającym się z jajek i śmietanki. Warto też do niego dodać trochę startego sera, który zwiększy soczystość dania. Teraz pozostaje całość wstawić do piekarnika i upiec.
Przepis: Warzywa zapiekane w masie
Warzywa zapiekane w masie jajeczno-śmietanowej z dodatkiem sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 555 w każdej porcji
Składniki
- 1 brokuł
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 4 jajka
- 400 ml śmietanki 30%
- 100 g startego żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywBrokuł opłucz, podziel na małe różyczki. Papryki umyj, oczyść, pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w piórka lub w dużą kostkę. Naczynie do zapiekania natłuść olejem, przesyp do niego warzywa.
- Przygotowanie masyJajka wybij do miski, dodaj śmietankę i całość rozkłóć widelcem lub rózgą. Masę dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj ze startym serem. Zalej nią warzywa.
- Pieczenie warzywNaczynie z warzywami w sosie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz całość ok. 40 minut.
Inna wersja zapiekanki warzywnej
Jeśli chcecie sprawić, by wasza zapiekanka była jeszcze bardziej pożywna, możecie spód i boki formy wyłożyć ciastem. W tej sytuacji najlepiej sprawdzi się ciasto kruche lub gotowe francuskie. Ciasto dobrze jest najpierw podpiec, aż się zrumieni, a dopiero potem wyłożyć na nie warzywa i zalać je masą. W ten sposób powstanie słynny francuski quiche. Danie to doskonale sprawdzi się na obiad, ciepłą kolację lub przekąskę.
Czytaj też:
Ta jesienna zapiekanka to hit w moim domu. Robię ją z tanich warzyw i kilku przypraw, a smakuje obłędnieCzytaj też:
Tę szybką zapiekankę robię w mig ze smaczną wędliną. To mój patent na sycący obiad