Do jednego naczynia wrzucam pałki z kurczaka i warzywa. Moja rodzina kocha ten obiad z piekarnika

Do jednego naczynia wrzucam pałki z kurczaka i warzywa. Moja rodzina kocha ten obiad z piekarnika

Dodano: 
Pieczone pałki z kurczaka
Pieczone pałki z kurczaka Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
To danie obiadowe często gości w moim domowym repertuarze. Ma bowiem same zalety. Jest tanie, szybko się je robi i smakuje tak, że rodzina wciąż o nie dopytuje. A przy tym to tak naprawdę pełne danie obiadowe.

Pałki to jedna z ulubionych części kurczaka. Kochają je zwłaszcza dzieci, ale nie tylko. Trudno się temu dziwić, wszak mięso to wygląda bardzo apetycznie i doskonale smakuje. Trudno je też zepsuć, bo zazwyczaj wychodzi smaczne i soczyste. Dziś przepis na pełne danie obiadowe z piekarnika z pałkami z kurczaka w roli głównej. Przygotujcie je, a nie pożałujecie.

W jaki sposób można przyrządzić pałki z kurczaka?

Pałki z kurczaka to mięso, które da się przygotować na wiele sposobów i w każdej postaci jest smaczne. Mięso to można bowiem usmażyć, upiec na grillu lub w piekarniku albo udusić. Ponieważ pałki z kurczaka nie są zwykle duże, mięso to nie wymaga zbyt długiej obróbki kulinarnej. I niewątpliwie jest to duża jego zaleta.

Pałki z kurczaka doskonale będą smakować w połączeniu nie tylko z warzywami, ale też z owocami czy grzybami. Jeśli chodzi o owoce doskonale z tym mięsem będą się komponować np. śliwki, gruszki czy jabłka. Grzyby sprawdzą się zarówno leśne, jak i dostępne przez cały rok pieczarki.

Jak zrobić pałki z kurczaka pieczone z warzywami?

Przygotowanie pałek z kurczaka pieczonych z warzywami jest bardzo proste. Mięso wystarczy przyprawić, a warzywa pokroić i wymieszać z ziołami i olejem. Potem wszystko wrzucamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy do piekarnika. Na upieczenie tej potrawy potrzeba nie więcej niż 50-60 minut.

Przepis: Pałki z kurczaka pieczone z warzywami

Pałki z kurczaka pieczone z dodatkiem ziemniaków i marchewki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
510 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • czosnek granulowany
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 6 ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • 4 łyżki oleju
  • tymianek lub rozmaryn

Sposób przygotowania

  1. Doprawianie składnikówPałki z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj je czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Polej 2 łyżkami oleju, wymieszaj. Umieść w naczyniu do zapiekania. Ziemniaki i marchewkę obierz, opłucz, osusz. Ziemniaki pokrój w cząstki, a marchewkę w grube talarki. Warzywa oprósz czosnkiem granulowanym i ziołami, wymieszaj z olejem. Dodaj do mięsa.
  2. Pieczenie potrawyNaczynie z mięsem i warzywami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Danie piecz pod przykryciem z folii aluminiowej ok. 35 minut. Po tym czasie zdejmij folię, podnieś temperaturę piekarnika do 200 stopni Celsjusza i piecz całość jeszcze ok. 15 minut, aż składniki lekko się zrumienią.

Wskazówka: Przyprawione mięso warto odstawić na przynajmniej 1-2 godziny w chłodne miejsce, by nabrało wyraźnego smaku i aromatu.

Co podać do pałek z kurczaka pieczonych z warzywami?

Choć pałki z kurczaka pieczone z warzywami to tak naprawdę pełne danie obiadowe, nic nie stoi na przeszkodzie, by jeszcze je wzbogacić. Do mięsa można bowiem podać sos, np. miodowo-musztardowy czy serowy. Niezwykle zdrowym dodatkiem będzie też surówka. Proponuję np. surówkę z kapusty pekińskiej lub surówkę Colesław.

Czytaj też:
To najdelikatniejsze pałki z kurczaka, jakie jadłam. Są pyszne i pasują do ziemniaków, ryżu i kasz
Czytaj też:
Za ten patent na pałki z kurczaka ktoś powinien dostać medal. Cały obiad z jednej brytfanki