To najdelikatniejsze pałki z kurczaka, jakie jadłam. Są pyszne i pasują do ziemniaków, ryżu i kasz

To najdelikatniejsze pałki z kurczaka, jakie jadłam. Są pyszne i pasują do ziemniaków, ryżu i kasz

Dodano: 
Pałki z kurczaka z warzywami
Pałki z kurczaka z warzywami Źródło: Shutterstock / margouillat photo
Delikatne pałki z kurczaka to ulubione danie mojej rodziny. Są bardzo uniwersalne, bo świetnie komponują się z różnymi dodatkami. Zrobisz je bardzo szybko. Spróbuj koniecznie dania z tego przepisu.

Pałki z kurczaka to bardzo smaczna potrawa, którą podać możesz na wiele sposobów. Delikatna odsłona z cukinią i marchewką, którą w ostatnim czasie przygotowałam już kilka razy, pasuje zarówno do ziemniaków, jak i ugotowanego na sypko ryżu białego czy kasz (a sprawdziłam już kilka).

Lubię te pałki z kurczaka za to, że ich zrobienie zajmuje mi mniej niż godzinę i nie muszę stosować przy tym żadnych skomplikowanych technik kulinarnych. Po prostu wrzucam składniki na patelnię w odpowiedniej kolejności.

Jak zrobić delikatne pałki z kurczaka?

Wykonanie tego obiadu dla rodziny to bułka z masłem. Wystarczy, że pokroisz warzywa, cebulę podsmażysz z pałkami z kurczaka, a potem wszystko poddusisz w bulionie, w odpowiednim momencie wrzucając jeszcze cukinię i marchewkę. Po doprawieniu będziesz mieć syty posiłek dla całej rodziny.

Przepis: Delikatne pałki z kurczaka z warzywami

Pyszny obiad dla rodziny, który przygotujesz bardzo sprawnie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
547 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1 większa cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 375 ml bulionu drobiowego
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPałki z kurczaka oczyść, oprósz ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Cukinię umyj i pokrój w talarki. Marchewkę opłucz, obierz i potnij w 2-3 cm kawałki. Cebulę pozbaw łupiny i posiekaj.
  2. Smażenie warzyw i mięsaNa dnie głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij na nim cebulę. Zrumień też pałki z kurczaka. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia.
  3. Duszenie potrawyZawartość patelni przyrządzaj przez 7 minut na niewielkim ogniu. Wrzuć marchewkę i cukinię. Gotuj kolejne 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie. Dopraw do smaku.

Jak podać obiad dla rodziny z pałkami z kurczaka?

Do pałek z kurczaka z warzywami zazwyczaj serwuję kaszę pęczak. Jest przyjemna w smaku i nie dominuje nad mięsem. Jak wspomniałam wcześniej, dobrym wyborem będzie też biały ryż czy ziemniaki. Te drugie polecam ugotować w mundurkach albo dodać podczas gotowania wraz z bulionem. W takiej wersji konieczne będzie zwiększenie ilości wlewanego płynu do 500-600 ml (i ewentualne uzupełnianie, by w patelni utworzy się sos).

Wskazówka do przygotowania delikatnych pałek z kurczaka z warzywami

Oprócz marchewki i cukinii do tej potrawy możesz też dodać inne warzywa. W kompozycji dobrze odnajdą się np. pietruszka, dynia czy zielony groszek. Uczulam tylko, że każdy z dodatków wymaga innego czasu gotowania i odpowiedniego dostosowania przepisu. Największym błędem w daniach jednogarnkowych, takich jak ten obiad dla rodziny, jest jednoczesne wrzucanie produktów o różnych wymaganiach względem obróbki termicznej. Często prowadzi to do rozgotowania części z nich i o dobrym smaku dania nie ma mowy.

Czytaj też:
Pałki z kurczaka z tym owocem smakują rewelacyjnie. Robię je ekspresowo i wstawiam do pieca
Czytaj też:
Marynuję pałki kurczaka i wkładam do piekarnika. Tego obiadu mojej rodzinie zawsze mało

Źródło: Smaki.pl