Zapiekanka makaronowa to banalny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Do jego przygotowania nie potrzeba wiele. U mnie prawdziwą furorę zrobiło danie z udziałem paprykowego salami. Mąż dostał solidny kawałek tej smakowitej wędliny od kolegi z pracy. Długo zastanawiałam się, jak go wykorzystać. W końcu zdecydowałam się na prosty przepis z udziałem makaronu. To był strzał w dziesiątkę. Po 10 minutach danie trafiło do piekarnika, a rodzinie tak posmakowało, że teraz chcę znaleźć alternatywę dla salami, by zrobić je ponownie.
Jak zrobić smaczną zapiekankę makaronową?
Sycące danie z dodatkiem pysznej wędliny przygotujesz w mniej więcej godzinę. Musisz jedynie ugotować makaron i połączyć go ze smażoną cebulką i czosnkiem oraz smakowitym sosem z dodatkiem sera. Po zapieczeniu z plastrami aromatycznego salami całość będzie smakowała tak wyśmienicie, że twoi bliscy zjedzą to danie z zachwytem.
Przepis: Zapiekanka makaronowa z salami
Prosty i szybki obiad dla całej rodziny, który spodoba się nawet wybrednym.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 324 w każdej porcji
Składniki
- 400 g suchego makaronu kolanka
- 200 g salami paprykowego
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- 100 g startego sera żółtego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- pieprz
- sól
- 2 łyżki olej rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMakaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź. Cebulę oraz czosnek pozbaw łupin, posiekaj. Podsmaż na łyżce oleju rzepakowego. Salami pokrój w cienkie plastry. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Szykowanie sosu do zapiekankiW misce połącz jajka, śmietanę, 2/3 porcji startego sera oraz przyprawy. Dobrze wymieszaj.
- Składanie i pieczenie potrawyDo posmarowanego łyżką oleju rzepakowego naczynia żaroodpornego przełóż ugotowany makaron oraz podsmażoną cebulę i czosnek. Wymieszaj składniki, a następnie zalej je sosem. Na wierzchu ułóż salami. Posyp odłożoną porcją sera żółtego. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.
Jak podać szybki obiad z zapiekanki makaronem?
Do tego sycącego dania wielu dodatków już nie potrzeba. Przed podaniem zawsze posypuję moją zapiekankę makaronową świeżo posiekaną natką pietruszki. Dodaje jej to przyjemnej odświeżającej nuty. Moi bliscy lubią jeszcze polać ją sosem pomidorowym. Jeśli chcesz, aby danie wydało się lżejsze, podaj je z soczystą surówką. Do tej kompozycji pasują np. ogórki kiszone z cebulką.
Inne warianty zapiekanki makaronowej
Do przygotowania tego szybkiego obiadu możesz wykorzystać resztki makaronu z poprzednich posiłków. Możesz też łączyć ze sobą różne rodzaje klusek. Jeśli zdecydujesz się na gotowanie ich razem, upewnij się, że czas przyrządzenia dobierasz tak, aby żaden z wybranych typów makaronu się nie rozgotował.
W tej prostej zapiekance odnajdą się też warzywa. Dodaj np. kukurydzę z puszki czy ugotowany zielony groszek, a posiłek będzie bardziej kolorowy i jeszcze smaczniejszy. Możesz też wrzucić pokrojonego w kostkę i odsączonego z namiaru soku pomidora.
Czytaj też:
Ta prosta zapiekanka wystarcza za cały obiad. Robię ją z pospolitego, taniego warzywaCzytaj też:
Pomysł na to proste danie zaczerpnęłam z kuchni meksykańskiej. Tak dobrej zapiekanki dawno nie jadłam